Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Nowa Medycyna 6/2000
Małgorzata Bernas, Zofia Szczeklik-Kumala
Uproszczony przepis dietetyczny dla osoby z cukrzycą
z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Akademii Medycznej w Warszawie
Kierownik Katedry: prof. dr hab. n. med. Jan Tatoń



12 zasad i 3 listy żywienia

Wskaźnik BMI = masa ciała w kg podzielona przez wartość „wzrost w metrach do kwadratu”
Norma: 22-25 kg/m²

Należy zawsze
– jeść mieszane pożywienie, składające się z wielu różnych produktów,
– jeść tyle, aby utrzymać prawidłową (należną) masę ciała,
– ograniczać zdecydowanie ilość tłuszczu, zwłaszcza tłuszczów zwierzęcych, i ilość cholesterolu zawartego w tłustych produktach,
– spożywać odpowiednie ilości skrobi (ziarno) i włókna pokarmowego (jarzyny),
– unikać cukru,
– unikać zbędnej ilości soli (mniej niż 6,0 g dziennie) – należy pamiętać, że przemysłowo przygotowane produkty z reguły zawierają dużo soli,
– unikać napojów zawierających alkohol.
12 zasad
– Każdy chory na cukrzycę powinien bezwzględnie utrzymywać prawidłową (należną) wagę ciała. Jest to ostateczne kryterium ilościowe prawidłowo stosowanej diety.
– Wartość energetyczna dobowej racji pożywienia powinna być fizjologicznie przystosowana do rzeczywistej masy ciała (jeżeli nie interesuje nas jej zmniejszenie lub zwiększenie), wzrostu, rodzaju budowy ciała, wieku, płci i aktywności.
– Dieta powinna dostarczać podobne ilości składników pożywienia każdego kolejnego dnia, w ten sposób przyczyniając się do stabilności przebiegu cukrzycy. Dodatkowe ilości pożywienia są dozwolone wyłącznie w dniach, w których wykonuje się większy wysiłek fizyczny lub kiedy wskutek dodatkowej choroby większe jest zużycie energii (np. przy gorączce).
– W posiłkach należy zawsze uwzględniać proporcjonalne ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Węglowodany (skrobia) powinny stanowić 50-60% wartości energetycznej diety, białka (połowa – białko zwierzęce: mięso, ryby, twaróg, białka jaja; połowa – białko roślinne: fasola, kasza, chleb, kluski, niektóre jarzyny) – 15-20%, a tłuszcze (połowa – tłuszcze zwierzęce: masło, tłuszcz „niewidoczny i widoczny” w mięsie, wędlinach; połowa – tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, półpłynne, miękkie, margaryny) – 20-30% tej wartości. W pożywieniu muszą być ponadto dostarczone do organizmu wszystkie fizjologicznie potrzebne składniki, takie jak: witaminy (tak, aby nie było potrzeby podawania tabletek z witaminami), składniki mineralne, pierwiastki śladowe. Dieta powinna więc mieć charakter diety mieszanej, urozmaiconej, bogatej w witaminy, składniki mineralne, błonnik i inne włókna pokarmowe.
– Konieczne jest usunięcie z diety cukru i potraw o bardzo znacznej jego zawartości oraz unikanie słodkich ciast, miodu, syropów, płynów słodzonych. Zamiast nich należy jeść niskocukrowe dżemy i niskocukrowe produkty dietetyczne, najlepiej naturalne.
– Niektóre sztuczne środki słodzące są dopuszczalne w ilościach regulowanych; nie podlegają ograniczeniu produkty bez wartości energetycznej lub też z małą zawartością składników energetycznych.
– Należy kontrolować ilościowo pieczywo, kasze, kluski i zdecydowanie ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dotyczy to także twardej margaryny. Zalecanie stosowania niskocholesterolowych, miękkich margaryn, oliwy i olejów roślinnych jest często lekceważone – powoduje to duże szkody zdrowotne.
– Ilość białka powinna wynosić 0,7-1,0 g/kg należnej (tj. prawidłowej) masy ciała.
– Ilość dopuszczalnych węglowodanów i tłuszczów przystosowuje się do zapotrzebowania energetycznego.
– Spożywanie posiłków musi być rozłożone w ciągu dnia w taki sposób, aby harmonizowało z nasileniem działania insuliny lub leków doustnych, zmniejszających stężenie glukozy we krwi.
Najwięcej węglowodanów powinno być w posiłku, przypadającym na okres szczytu działania insuliny.
– Główne trzy posiłki (pierwsze śniadanie, obiad, kolacja) powinny zawierać produkty dostarczające białko zwierzęce, jak mleko, ser lub mięso, ryby, białko jaja. W każdym posiłku należy spożywać warzywa i owoce, najlepiej w postaci surowej. Bardzo ważne jest spożywanie większej ilości ryb, zapobiega to miażdżycy. Istotne jest codzienne dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika i innych włókien pokarmowych, które występują w pieczywie razowym, grubych kaszach, warzywach, nie obieranych owocach, bulwach, łodygach rośliny. Błonnik i włókna pokarmowe zapewniają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, hamują szybkość wchłaniania cukru i tłuszczów, a także zapobiegają zaparciom.
– Liczbę posiłków należy zwiększyć do 6-7 w ciągu doby, odpowiednio zmniejszając wartość energetyczną pojedynczego posiłku. Posiłki trzeba spożywać regularnie.
– Początkowo ilość produktów podawanych w posiłkach należy codziennie wyliczać, stosując wagę i inne miary.
– Alkohol należy wykluczyć z diety.

Pacjent powinien zawsze mieć pełne informacje o znaczeniu leczenia dietetycznego oraz o sposobach jego realizacji w domu. Leczenie farmakologiczne (leki doustne, a także insulina) musi zawsze łączyć się z prowadzeniem diety. W przeciwnym przypadku istnienie potrzeby stosowania tych leków, ich dawki, a także działanie są błędnie oceniane.

Co jeść – jakie produkty wybierać, jakie ograniczać, a jakich unikać?
Zamiast:
smalcu, masła, baraniny, wieprzowiny, pełnego mleka, śmietany, pełnotłustych serów, żółtych serów, żółtek jaj, tłustych i słodkich ciast
należy spożywać:
oleje roślinne, masło roślinne, drób, ryby, chude mleko, chudy twaróg, białka jaj, razowy chleb, suchary.
Powinno się wybierać:
chude części porcji mięsa, usuwając widoczny tłuszcz przed przyrządzeniem potrawy.
Ograniczyć konsumpcję:
żółtek jaj, tłustych mięs i ryb, boczku, słoniny, podrobów, czekolady, słodkich i tłustych deserów.
3 listy
A. Produkty zalecane – zielona lista
Produkty zalecane można spożywać stale w większych ilościach, ale zgodnie z indywidualnie przepisaną dietą i określonym dziennym zapotrzebowaniem na energię:
– pieczywo – chleb, najchętniej pełnoziarnisty, razowy, mieszany, bez dodatków różnych substancji, także pieczywo białe, bułki, obwarzanki, rogale,
– ryż, makarony (z małą ilością jaj), kasze,

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Nowa Medycyna 6/2000
Strona internetowa czasopisma Nowa Medycyna