Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Nowa Medycyna 12/2000
Iwona Paradowska-Stankiewicz, Elżbieta Trafalska, Andrzej Grzybowski
Realizacja zapotrzebowania na wybrane witaminy i składniki mineralne w diecie młodzieży
The realization of requirement of selected vitamins and minerals in adolescent diet
Zakład Higieny Żywienia i Epidemiologii, Katedra Higieny i Epidemiologii Akademii Medycznej w Łodzi
Kierownik Katedry: prof. dr hab. n. med. Andrzej Grzybowski
Streszczenie
The study presents the results of intake of vitamins: B1, B2, B3, B6, C,equivalent of retinol, alpha-tocopherol, and minerals: Ca, P, Mg, Fe, Zn and Cu in daily food intake in a group of 200 subjects aged between 19-25. The results show that the intake of analysed components is unbalanced with the requirements. The women´s group showed greater irregularities than the men´s group, however in both groups the percentage of people with insufficient intake of vitamins and minerals was high.



WSTĘP
Wyniki badań nad sposobem żywienia subpopulacji Polaków publikowane w piśmiennictwie krajowym wskazują na niezbilansowane z zapotrzebowaniem spożycie większości niezbędnych składników odżywczych (3, 6). Niedobory lub nadmiary tych składników w diecie mogą przyczynić się do wystąpienia określonych problemów zdrowotnych (2, 5). Niepoślednią rolę w etiologii wielu zaburzeń odgrywa nieprawidłowy stan odżywienia witaminami i składnikami mineralnymi.
Celem podjętej pracy była ocena podaży witamin: B1, B2, B3, B6, C, ekwiwalentu retinolu, alfa-tokoferolu oraz składników mineralnych: Ca, P, Mg, Fe, Zn i Cu w całodziennych racjach pokarmowych w grupie młodzieży.
MATERIAŁ I METODYKA
Przebadano 200 osób w wieku 19-25 lat (średnia wieku 21,7 ± 2,2 lata) rekrutujących się z łódzkich szkół ponadpodstawowych oraz Akademii Medycznej w Łodzi, w tym 53% kobiet i 47% mężczyzn.
Oceny spożycia dokonano metodą trzykrotnego wywiadu kwestionariuszowego o spożyciu z ostatnich 24-godzin poprzedzających badanie, a następnie wyniki opracowano zgodnie z przyjętymi standardami metodycznymi.
WYNIKI
W tabeli 1 przedstawiono wyniki spożycia witamin w grupie kobiet i mężczyzn.
Tabela 1. Spożycie witamin przez kobiety i mężczyzn.
Składnik                     JednostkaSpożycie 
Kobiety Mężczyźni
x ? SD% normyx ? SD% normy
B1                                mg0,9 ? 0,4601,7 ? 0,7106
B2                                mg1,2 ? 0,5861,8 ? 0,882
B3                                mg10,8 ? 4,96320,9 ? 8,9110
B6                                mg1,3 ? 0,6812,2 ? 0,9110
C6                                mg46,2 ? 31,07759,1 ? 40,098
ekw. retinolu                 mg530,3 ? 545,488778,4 ? 746,0111
alfa-tokoferol               mg 8,7 ? 5,210913,8 ? 9,0138
Wyniki tabeli 1 wskazują, że kobiety spożywały mniej witamin w porównaniu z mężczyznami. Rozpatrując spożycie witamin na tle poziomu bezpiecznego norm zapotrzebowania zaobserwowano, że jedynie średnie spożycie alfa-tokoferolu u kobiet było prawidłowe – 109%, zaś witamin B1 i B3 niskie – odpowiednio na poziomie 60% i 63%. Wyższe, ale nie pokrywające zapotrzebowania badanych kobiet i zwiększające ryzyko wystąpienia niedoborów spożycie dotyczyło pozostałych witamin (ekwiwalent retinolu, B2, B6 i C) od 77% do 88%.
Znacznie lepiej była zbilansowana racja pokarmowa mężczyzn. Spożycie witamin B1, B3, B6, C było zgodne z zapotrzebowaniem w granicach przyjmowanych tolerancji (± 10%), poziom bezpieczny przewyższało spożycie ekwiwalentu retinolu (111%) oraz alfa tokoferolu (138%). Jedynie spożycie witaminy B2 było niewystarczające – na poziomie 82%.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. Brzozowska A., Roszkowski W.: Znaczenie biodostępności składników odżywczych dla żywienia człowieka: aktualne i przyszłe kierunki badań. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.29-35. 2. Brzozowska A.: Składniki mineralne. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.). PWN, Warszawa. 1998 s.198-206. 3. Hamułka J., Gronowska-Senger A.: Zawartość witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentek SGGW. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, str. post., s.171. 4. Kopczyńska B., i wsp.: Ocena sposobu żywienia dzieci i młodzieży z wybranych powiatów woj. warszawskiego. Roczniki PZH, 1974, 25, 5, s. 541-551. 5. Prasad A.S.: Zinc deficiency in women, infants and children. J. Am. Coll. Nutr., 1996, 15(2),s.113-120. 6. Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Składniki mineralne w dietach młodzieży. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, str. post., s. 166. 7. Świtoniak T.: Stan odżywienia witaminami i mikroelementami w wybranych subpopulacjach w Polsce. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.134-146. 8. Szponar L., Respondek W.: Spożycie witamin i mikroelementów przez wybrane grupy ludności w Polsce. Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka – biodostępność i stan odżywienia. Konferencja naukowa, Warszawa, czerwiec 1998. SGGW, Warszawa, 1998, ref., s.117-126.
Nowa Medycyna 12/2000
Strona internetowa czasopisma Nowa Medycyna

Pozostałe artykuły z numeru 12/2000: