Ludzkie koronawirusy - autor: Krzysztof Pyrć z Zakładu Mikrobiologii, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Nowa Pediatria 4/2000, s. 8-10
Maciej Kaczmarski, Janusz Semeniuk, Aleksander Krasnow
Nadwrażliwość pokarmowa
The chosen problems of food hypersensitivity in children and adolescents
z III Kliniki Chorób Dzieci AM w Białymstoku
Kierownik Kliniki: prof. zw. dr hab. med. Maciej Kaczmarski
Streszczenie
The food hypersensitivity is considered the first and the earliest manifestation of the all known allergic diseases. In particular food hypersensitivity is manifested in the youngest children and it is or could be the predictor of the potential future development of the atopic diseases in the later period of life. Due to the specific nutritional needs in the infancy cow´s milk protein is regarded as the food hypersensitivity in children.
Nadwrażliwość na spożywane pokarmy jest pierwszą, najwcześniejszą manifestacją kliniczną wszystkich, znanych chorób alergicznych (19). Dotyczy bowiem najmłodszych dzieci i jest, lub być może zapowiedzią potencjalnego rozwoju innych chorób atopowych w późniejszym okresie życia (19). Specyfika racjonalnego żywienia niemowląt na całym świecie powoduje, że w tym okresie rozwoju dziecka, najczęstszą przyczyną nadwrażliwości jest alergia na białka mleka krowiego (19).
1. EPIDEMIOLOGIA ALERGII POKARMOWEJ
W dziedzinie epidemiologii w ostatnim 10-leciu uściślono dane dotyczące częstości występowania alergii pokarmowej, w tym również nadwrażliwości na białka mleka krowiego. Podawana wcześniej statystyka przez takich znawców problemu jak Halpern, Gerrard, Collins-Williams i inni szacowała tę patologię w dużej skali rozpiętości od 1,8% do 7,5% (3, 5, 7). Dane ostatnich lat z niektórych krajów europejskich wykazują, że częstość ta jest zróżnicowana, ale niższa. W Danii Host (1997) ocenia alergię na mleko krowie na 2,2% w okresie niemowlęcym, a Hide (1988) w Wielkiej Brytanii podaje, że patologia ta jest najczęstsza u niemowląt – 4,4% i maleje, z wiekiem wynosi odpowiednio 1,9% u dzieci powyżej 1. do 3. roku życia, zaś 0,49% u dzieci powyżej 4 lat (8, 10, 19).
Również w Polsce mamy pierwsze dane w tym zakresie. Zakończone badania w regionie północno-wschodnim Polski wykazały, że w okresie niemowlęcym rodzice szacują (Kaczmarski i wsp.) tę patologię na 9,9% (dane ankietowe).Weryfikacja ostateczna tych danych podejrzanych o alergię pokarmową (1999 r.) – wykazała, że zjawisko to występuje z częstością 4,5% i jest zróżnicowane w zależności od sposobu karmienia; wśród niemowląt karmionych od urodzenia sztucznie wynosi – 2,7%, a wśród niemowląt karmionych naturalnie lub w sposób mieszany – 1,8% (14). Należy podkreślić, że są to jedyne polskie badania, których dane są porównywalne z częstością wystąpienia alergii pokarmowej w Europie i w świecie. Trzeba także dodać w tym miejscu, że Polskie Towarzystwo Alergologiczne prowadzi badania nad częstością alergii w Polsce, jednakże z pominięciem problemów alergii pokarmowej, gdyż badania te obejmują populację powyżej 3. roku życia (14).
2. KLINIKA ALERGII POKARMOWEJ
Należy podkreślić, że u części chorych proces uczulenia rozpoczyna się już w życiu wewnątrzmacicznym (in utero), lub po urodzeniu w okresie karmienia naturalnego (3). Symptomatologia kliniczna objawów nadwrażliwości jest podobna, jak w klasycznej alergii dzieci karmionych sztucznie i obejmuje objawy izolowane i/lub skojarzone (skórne, żołądkowo-jelitowe, z układu oddechowego, niedobory masy ciała i inne) (2, 3, 5, 7). Alergia na pokarmy u dzieci karmionych piersią wiąże się oczywiście nie z zagadnieniem uczulenia per se przez pokarm matki, ale przez antygeny pokarmowe, które dostają się z przewodu pokarmowego matki do jej gruczołu piersiowego (ilości pikogramowe). Ich rodzaj (białka mleka krowiego, jaja i inne) wiążą się zatem ściśle ze sposobem odżywiania matki karmiącej. Ten okres życia dziecka stwarza określone problemy diagnostyczne i lecznicze:
1. jak diagnozować i kogo? matkę, czy dziecko?,
2. jakie produkty spożywcze eliminować? i u kogo? (u matki, czy u dziecka?),
3. jakie są granice eliminacji pokarmów podejrzanych o szkodliwość, czyli ograniczeń dietetycznych? (u matki, u dziecka), jak długo eliminować szkodliwy produkt?
4. jaką substytucję i suplementację należy zalecić matce i/lub dziecku (w zależności od wieku dziecka karmionego piersią), aby oboje nie ponieśli znaczącego uszczerbku na ich zdrowiu (stany niedoborowe)?

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 30 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Piśmiennictwo
1. Chandra R. et al.: Food allergy and atopic diseases. Ann. Allergy, 1993, 71:495. 2. Clein N.W.: Cow´s milk allergy in infants and children. Int. Arch. Allergy, 1958, 13:245-56. 3. Collins-Williams C.: Nutritional management of food allergy in the „at risk” infant. Carnation Nutritional Products, Ontario, 1996, 1-39. 4. Czaja-Bulsa G., Szymanowicz J.: Gastritis and duodenitis in children with food polyallergy. Rocz. Akad. Med. Białystok, 1995, 40:520-25. 5. Gerrard J.W. et al.: Cow´s milk allergy. Prevalence and manifestations in an unselected series of newborns. Acta Paediatr. Scand., 1973, (Suppl. 234), 1-21. 6. Grzybowska K. et al.: Endoscopic and pathomorphologic findings in the gastrointestinal tract in patients with food allergy. Rocz. Akad. Med. Białystok, 1995, 40:512-19. 7. Halpern S.R. i wsp.: Development of childhood allergy in infants fed breast, soy or cow milk. J. Allergy Clin. Immunol., 1973, 51:139-51. 8. Hide D.W., Guyer B.M.: Cow´s milk intolerance in Isle of Wights infants. Br. J. Clin. Pract., 1983, 37:285-87. 9. Hill-D.J., Hoszkings C.S.: The cow milk allergy complex, overloapping disease profiles infancy. Eur. J. Clin. Nutr., 1995, 49, Suppl. 1, 23-25. 10. Host A.: Cow´s milk allergy. J.R. Soc. Med., 1997, 90, Suppl. 30, 34-39. 11. Host A., Halken S.: A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first theree years of life. Allergy, 1990, 45; 587-96. 12. Ignyś I. i wsp.: Udział alergii pokarmowej w patogenezie przewlekłych bólów brzucha u dzieci. Ped. Pol., 1995, 70: 307-311. 13. Jarocka-Cyrta E.: Nadwrażliwość na soję u dzieci i młodzieży. Terapia, 1999, 6:10-13. 14. Kaczmarski M. i wsp.: Częstość występowania nadwrażliwości pokarmowej u niemowląt w regionie północno-wschodnim Polski. Nowa Pediatria (część I), Materiały Kongresowe, 1999, 4, 14:26-28. 15. Kaczmarski M. i wsp.: Zasady postępowania diagnostyczno-leczniczego i profilaktycznego w alergii i nietolerancji pokarmowej u dzieci i młodzieży. Standardy medyczne, 2000, 3 (6):16-28. 16. Maciorkowska E.: Zmiany morfologiczne błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, a stężenie wybranych cytokin u dzieci z nadwrażliwością pokarmową, infekcją H. pylori i giardiazą. Rozprawa habilitacyjna Akad. Med. Białystok, 2000. 17. Malinowska E.: Wartość diagnostyczna punktowych testów skórnych w alergii pokarmowej u dzieci do trzeciego roku życia. Praca doktorska, Akad. Med. Białystok, 2000. 18. Matuszewska E. i wsp.: Podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo jako metoda diagnostyczna w nietolerancji pokarmowej. Klin. Ped., wysłano do druku – V. 2000 r. 19. Stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów: Alergia i nietolerancja pokarmowa. UNIMED, Med. Czasop. Zjazd., 1997; 1. 20. Uścinowicz M., Kaczmarski M.: Allergic factors as the proboble cause of erythrocyturia in children. Rocz. Akad. Med. Białystok, 1995, 40:561-67. 21. Walker-Smith J.: Changing pattern of food allergy in children. An SHS Satellite, Symposium of the 5th Joint ESPGHAN and NASPGN Congress, Toulouse, France, 31st May, 1998, 7-9. 22. Woś H. et al.: Morfological picture of the mucosal of small intestine in children with food allergy. Rocz. Akad. Med. Białystok, 1995, 40:526-31. 23. Zapolska B. et al.: Hematological reactions in children with food allergy. Rocz. Akad. Med. Białystok, 1995, 40:557-60.
Nowa Pediatria 4/2000
Strona internetowa czasopisma Nowa Pediatria