Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2000, s. 43-44
Bogdan Kędzia
Nowości z czasopism zagranicznych



Nowy lek przeciwko nerwicom i lękom
Czajka S.: Mit Kava-Kava gegen Angst. Pharm. Ztg. 2000, 145, Nr 7, 41.
Na początku bieżącego roku firma Lichtwer (RFN) wprowadziła na rynek farmaceutyczny nowy środek leczący nerwice, stany lękowe, napięcie nerwowe i niepokój. Jest nim preparat Maoni sporządzony z kłączy polinezyjskiej rośliny kawa-kawa (Piper methysticum). Preparat w postaci drażetek zawiera etanolowy wyciąg z tej rośliny o zawartości 30% kawapironów (kawaina, dihydrokawaina, metystycyna i in.).
Preparat przyjmowany przez 2 tygodnie (2 drażetki dziennie) usuwa stany lękowe, uczucie strachu, paniki, stany rozdrażnienia i zaburzenia koncentracji. Inne leki działające na ośrodkowy układ nerwowy wzmagają jego efekt leczniczy. Należy jednak zaznaczyć, że preparat nadaje się wyłącznie w lekkich stanach depresyjnych i lękowych.
Badania kliniczne wykazały, że preparat Maoni nie ustępuje w działaniu takim lekom anksjolitycznym, jak Opipramol i Buspiron, jednak w przeciwieństwie do nich może być stosowany bez recepty lekarza. Jego działanie prawdopodobnie polega na hamowaniu w mózgu enzymu monoaminooksydazy.
Dziesięciolecie badań nad karczochem
Brand N.: Die Artischocke - eine Dekade interdisziplinärer Forschung. Ztschr.Phytother. 1999, 20, 292-302.
Od czasu opublikowania urzędowej monografii (Bundesanzeiger) (1990 r.) na temat liści karczocha (Cynarae folium), pierwszego przeglądu właściwości leczniczych tego surowca w Zeitschrift für Phytotherapie (1990 r.) oraz monografii na temat rodzaju Cynara w uznanym podręczniku Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis (1992 r.), karczoch stał się przedmiotem intensywnych badań naukowych. Na ich podstawie (kilkadziesiąt publikacji naukowych i badań klinicznych) surowiec i jego przetwory zdobyły sobie trwałą pozycję w terapii czynnościowych dolegliwości trawiennych. Jako roślinę do otrzymywania surowca stosuje się obecnie zamiast Cynara scolymus odmianę Cynara cardunculus subsp. flavescens.
Ze względu na dobrze udokumentowane działanie żółciotwórcze karczochy stosuje się przede wszystkim w zaburzeniach przemiany lipidowej. Działanie to przypisuje się pobudzeniu przez karczochy wydzielania żółci w woreczku żółciowym oraz pobudzaniu zaburzonych czynności wątroby. Poza tym podkreśla się ochraniające i odnawiające tkankę wątrobową działanie karczochów. Na tej podstawie karczochy i otrzymywane z nich produkty uznaje się jako sprawdzone roślinne leki przeciwmiażdżycowe.
Polifenole herbaty ochraniają przed nowotworami
Lin J.-K., Liang Y.-C.: Cancer chemoprevention by tea polyphenols.Proc. Natl. Sci. Counc. ROC (B) (Tajwan) 2000, 24, 1-13.
Herbata jest jednym z najczęściej stosowanych napojów. Wiele badań eksperymentalnych na zwierzętach wskazuje, że składniki herbaty hamują powstawanie nowotworów różnych narządów. Przede wszystkim efekt ten przypisuje się frakcji polifenolowej herbaty. W wielu laboratoriach badawczych stwierdzono, że silne działanie ochraniające przed powstawaniem nowotworów (karcinogeneza) u zwierząt wykazują polifenole obecne w zielonej herbacie, a szczególnie dotyczy to galusanu 3-epigalusalokatechinowego (EGCG). Większość tych badań prowadzono na nowotworach skóry wywołanych doświadczalnie u myszy, którym polifenole z herbaty podawano zarówno z wodą do picia lub bezpośrednio na miejsca objęte procesem chorobowym.
Mechanizm ochraniającego działania polifenoli z herbaty przed powstawaniem nowotworów nie został do tej pory dostatecznie wyjaśniony. Dużą rolę w działaniu ochronnym przypisuje się przeciwutleniającym właściwościom omawianych związków, a także stymulowaniu przez nie aktywności enzymów zabezpieczających przed szkodliwym wpływem ksenobiotyków. Ponadto stwierdzono, że działanie ochraniające przed powstawaniem nowotworów posiadają polifenole wyodrębnione z czarnej herbaty (teaflawiny), a także kofeina, jednak działają one ochronnie nieco słabiej w porównaniu do polifenoli zielonej herbaty.
Właściwości biologiczne olejku lawendowego
Lis-Balchin M., Hart S.: Studies on the mode of action of the essential oil of lavender (Lavandula angustifolia P. Miller).
Phytother. Res. 1999, 13, 540-542.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 3/2000
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii