Ludzkie koronawirusy - autor: Krzysztof Pyrć z Zakładu Mikrobiologii, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Chcesz wydać pracę doktorską, habilitacyjną czy monografię? Zrób to w Wydawnictwie Borgis – jednym z najbardziej uznanych w Polsce wydawców książek i czasopism medycznych. W ramach współpracy otrzymasz pełne wsparcie w przygotowaniu książki – przede wszystkim korektę, skład, projekt graficzny okładki oraz profesjonalny druk. Wydawnictwo zapewnia szybkie terminy publikacji oraz doskonałą atmosferę współpracy z wysoko wykwalifikowanymi redaktorami, korektorami i specjalistami od składu. Oferuje także tłumaczenia artykułów naukowych, skanowanie materiałów potrzebnych do wydania książki oraz kompletowanie dorobku naukowego.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2004, s. 192-194
Bogdan Kędzia
Nowości bibliograficzne
Key words: nowości, bibliografia.
OPUNCJA FIGA INDYJSKA ŁAGODZI SKUTKI ZATRUCIA ALKOHOLOWEGO
Wiese J., McPherson S., Odden M.C. i wsp.: Effect of Opuntia ficus indica on symptoms of the alcohol hangover. Arch. Intern. Med. 2004, 164, 1334-1340.
Zatrucie alkoholem etylowym ma swoje istotne skutki ekonomiczne i zdrowotne. Absencja w pracy, względnie obniżenie zdolności produkcyjnych po wypiciu alkoholu, jest związane ze stratami materialnymi. Około 77% osób po wypiciu alkoholu odczuwa następnego dnia, przynajmniej raz w roku, nieprzyjemne objawy zatrucia tym środkiem, a u 15% osób objawy te występują raz w miesiącu. Osoby z objawem zatrucia alkoholowego mają zaburzenia pola widzenia, koncentracji uwagi i czynności manualnych. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kierowców i osób obsługujących urządzenia mechaniczne. Skutki zatrucia alkoholem są także groźne dla osób ze schorzeniami sercowo-naczyniowymi. Stąd poszukiwanie środków łagodzących skutki zatrucia alkoholem etylowym ma swoje uzasadnienie.
Jednym z rozwiązań jest próba zastosowania do tego celu wyciągu z Opuntia ficus indica (L.) Mill., rośliny uprawianej w krajach tropikalnych i subtropikalnych, a także w basenie Morza Śródziemnego (u nas w uprawie doniczkowej). W Polsce roślina ta znana jest jako opuncja figa indyjska, żygadło figa indyjska lub indyjska figa. W Stanach Zjednoczonych opatentowany wyciąg z owoców tej rośliny, pod nazwą Tex-OE (firmy Extracts Plus Inc.). sprzedawany jest jako suplement diety w postaci kapsułek żelatynowych. W jednej kapsułce znajduje się 800 IU (jednostek międzynarodowych) tego wyciągu.
W badaniach kontrolowanych placebo brało udział 54 ochotników w wieku 21-35 lat, którzy przynajmniej raz w życiu mieli objawy zatrucia alkoholowego. Na 5 godzin przed rozpoczęciem picia alkoholu połowie ochotników podano 2 kapsułki zawierające wymieniony preparat, a drugiej połowie identycznie wyglądające placebo. Po posiłku standardowym, składającym się z cheeseburgera, frytek i gazowanej wody mineralnej, w ciągu 4 godzin wszyscy ochotnicy spożywali alkohol (wódkę, rum, gin, burbona, whisky lub tequilę) w ilości 1,75 g/kg masy ciała. Następnie w ciągu 14 godzin po wypiciu alkoholu wykonywano badania analityczne i oceniano w specjalnej ankiecie efekty jego ubocznego działania na organizm.
Okazało się, że z 9 ocenianych symptomów zatrucia alkoholowego, 3 z nich – nudności, suchość w jamie ustnej i brak łaknienia, ulegały statystycznie znamiennej redukcji pod wpływem wyciągu z opuncji (p<0,05). Pozostałe symptomy, takie jak ból głowy, bolesność, osłabienie, drżenie rąk, biegunka, zawroty głowy i inne, pod wpływem wyciągu z opuncji zmniejszały się wyraźnie u 50% ochotników.
Badania biochemiczne wykazały, że wyciąg z opuncji w sposób statystycznie znamienny (p<0,001) zmniejszał w surowicy krwi poziom białka C-reaktywnego (CRP). Jest to białko ostrej fazy, powstające w organizmie w trakcie urazu, zakażenia lub uszkodzenia tkanek pod wpływem reakcji zapalnej, mające na celu eliminację czynników sprawczych oraz aktywację procesów naprawczych i przywrócenie normalnej funkcji dotkniętych zmianami tkanek i narządów. Autorzy pracy uważają, że zatrucie alkoholem etylowym wyzwala reakcje zapalne w organizmie, czego efektem są symptomy, jakie pojawiają się następnego dnia po wypiciu dużej dawki tego środka. Natomiast wyciąg z opuncji zmniejsza stan zapalny organizmu po zatruciu alkoholem, obniżając tym samym poziom białka C-reaktywnego w surowicy krwi.
Przeprowadzone badania stwarzają nadzieję na wprowadzenie do praktyki suplementu diety pochodzenia roślinnego, który pozwoliłby na łagodzenie skutków zatrucia alkoholem etylowym, zmniejszając tym samym koszty ekonomiczne i zdrowotne tego zjawiska.
AROMATERAPIA OLEJKIEM MELISOWYM POMOCNA W LECZENIU CIĘŻKIEGO OTĘPIENIA STARCZEGO
Ballard C.G., 0´Brien J.T., Reichelt K. i wsp.: Aromatherapy as a safe and effective treatment for the management of agitation in severe dementia: the results of a double-blind, placebo controlled trial with Melissa. J. Clin. Psychiatry 2002, 63, 553-558.
Otępienie charakteryzuje się upośledzeniem sprawności intelektualnej oraz zaburzeniem funkcjonowania chorego w otoczeniu. Choroba ta występuje najczęściej u osób po 65 roku życia, stąd zwykło się ją określać mianem otępienia starczego. Ponieważ medycyna nie dysponuje możliwością leczenia przyczynowego, w terapii otępienia starczego stosuje się leki o działaniu objawowym. Pomocne w tym względzie okazały się leki roślinne, a wśród nich olejki eteryczne. Duże nadzieje wiąże się z olejkiem melisowym, który podaje się chorym techniką aromaterapii. Wyniki badań lekarzy angielskich z podwójnie ślepą próbą i kontrolowane za pomocą placebo są tego najlepszym dowodem.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 30 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Postępy Fitoterapii 4/2004
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii