Ludzkie koronawirusy - autor: Krzysztof Pyrć z Zakładu Mikrobiologii, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 53-54
Nowości bibliograficzne
Jabłka zmniejszają zapadalność na choroby nowotworowe
Gerhauser C.: Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice and apple components. Planta Med 2008; 74, 1608-1624.
Jabłka (rodzaj Malus, rodzina Rosaceae) są bogatym źródłem składników odżywczych. W 100 g jabłek znajduje się średnio 0,3 g białka, 0,6 g tłuszczów, 11,4 g węglowodanów, 2,0 g włókien celulozowych, 0,5 g pektyn, 144 mg potasu, 7 mg wapnia, 6 mg magnezu, 12 mg fosforu, 12 mg witaminy C i 0,5 g kwasów organicznych. W jabłkach występują także związki polifenolowe. Ich całkowita ilość w 100 g jabłek wynosi średnio 162 mg, w tym w największych ilościach występują procyjanidyny oligomeryczne (100 mg), poza tym flawanole (26 mg), pochodne kwasu cynamonowego (21 mg), dihydrochalkony (9 mg) i flawonole (6 mg). W świeżym wyciśniętym soku z jabłek znajduje się średnio 62 mg polifenoli, a w handlowym nieklarowanym soku jabłkowym – 30 mg polifenoli w 100 ml.
Autorka dokonuje przeglądu piśmiennictwa na temat zapobiegawczego działania jabłek, soku jabłkowego i produktów otrzymanych z jabłek (ekstrakty, pektyny). Omawia zarówno badania prowadzone na zwierzętach doświadczalnych, jak i grupowe badania epidemiologiczne.
W badaniach na zwierzętach podkreślone zostało przede wszystkim zapobiegawcze działanie soku jabłkowego i ekstraktów z jabłek w przebiegu doświadczalnie wywołanego nowotworu okrężnicy. Zwierzęta otrzymywały dziennie średnio 48 mg polifenoli oraz 82 mg pektyn/kg m.c. przez 7-32 tygodnie. Wyniki badań wskazują, że produkty z jabłek zabezpieczały zwierzęta doświadczalne przed wystąpieniem chemicznie indukowanego nowotworu okrężnicy średnio w 54%.
Równie skuteczne były epidemiologiczne badania zbiorowe przeprowadzane na dużej liczbie ochotników zagrożonych ryzykiem wystąpienia nowotworu. Dla przykładu u ochotników zagrożonych nowotworem płuc, ryzyko wystąpienia tej choroby, przy spożywaniu więcej niż 47 g jabłek lub ich produktów dziennie zmniejszyło się o 60% w porównaniu do ochotników nie spożywających jabłek. W przypadku zagrożenia nowotworem okrężnicy ryzyko to zmniejszyło się również o 60%, a w przypadku zagrożenia nowotworem nerek ryzyko zmniejszyło się o 35% u osób spożywających jabłka lub ich produkty, w porównaniu do osób nie uwzględniających jabłek w swojej diecie.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 30 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Postępy Fitoterapii 1/2010
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii