Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 53-54
Nowości bibliograficzne



Jabłka zmniejszają zapadalność na choroby nowotworowe
Gerhauser C.: Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice and apple components. Planta Med 2008; 74, 1608-1624.
Jabłka (rodzaj Malus, rodzina Rosaceae) są bogatym źródłem składników odżywczych. W 100 g jabłek znajduje się średnio 0,3 g białka, 0,6 g tłuszczów, 11,4 g węglowodanów, 2,0 g włókien celulozowych, 0,5 g pektyn, 144 mg potasu, 7 mg wapnia, 6 mg magnezu, 12 mg fosforu, 12 mg witaminy C i 0,5 g kwasów organicznych. W jabłkach występują także związki polifenolowe. Ich całkowita ilość w 100 g jabłek wynosi średnio 162 mg, w tym w największych ilościach występują procyjanidyny oligomeryczne (100 mg), poza tym flawanole (26 mg), pochodne kwasu cynamonowego (21 mg), dihydrochalkony (9 mg) i flawonole (6 mg). W świeżym wyciśniętym soku z jabłek znajduje się średnio 62 mg polifenoli, a w handlowym nieklarowanym soku jabłkowym – 30 mg polifenoli w 100 ml.
Autorka dokonuje przeglądu piśmiennictwa na temat zapobiegawczego działania jabłek, soku jabłkowego i produktów otrzymanych z jabłek (ekstrakty, pektyny). Omawia zarówno badania prowadzone na zwierzętach doświadczalnych, jak i grupowe badania epidemiologiczne.
W badaniach na zwierzętach podkreślone zostało przede wszystkim zapobiegawcze działanie soku jabłkowego i ekstraktów z jabłek w przebiegu doświadczalnie wywołanego nowotworu okrężnicy. Zwierzęta otrzymywały dziennie średnio 48 mg polifenoli oraz 82 mg pektyn/kg m.c. przez 7-32 tygodnie. Wyniki badań wskazują, że produkty z jabłek zabezpieczały zwierzęta doświadczalne przed wystąpieniem chemicznie indukowanego nowotworu okrężnicy średnio w 54%.
Równie skuteczne były epidemiologiczne badania zbiorowe przeprowadzane na dużej liczbie ochotników zagrożonych ryzykiem wystąpienia nowotworu. Dla przykładu u ochotników zagrożonych nowotworem płuc, ryzyko wystąpienia tej choroby, przy spożywaniu więcej niż 47 g jabłek lub ich produktów dziennie zmniejszyło się o 60% w porównaniu do ochotników nie spożywających jabłek. W przypadku zagrożenia nowotworem okrężnicy ryzyko to zmniejszyło się również o 60%, a w przypadku zagrożenia nowotworem nerek ryzyko zmniejszyło się o 35% u osób spożywających jabłka lub ich produkty, w porównaniu do osób nie uwzględniających jabłek w swojej diecie.
Na podstawie badań epidemiologicznych można wysnuć wniosek, że spożywanie jednego jabłka dziennie lub więcej, w dużym stopniu obniża ryzyko wystąpienia u ludzi nowotworów płuc, okrężnicy i nerek.
Olejki eteryczne przeciw metycylinoopornym gronkowcom złocistym
Chao S., Young G., Oberg C. i wsp.: Inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) by essential oils. Flav Fragr J 2008; 23, 244-249.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 1/2010
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii