Ludzkie koronawirusy - autor: Krzysztof Pyrć z Zakładu Mikrobiologii, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 126
Nowości bibliograficzne
Kompleks kurkuminy i lecytyny sojowej ochraniający wątrobę
Kumar M., Ahuja M., Sharma S.K.: Hepatoprotective study of curcumin-soya lecitin complex. Sci Pharm 2008; 76:761-774.
Kurkumina jest dimeryczną pochodną kwasu ferulowego o silnie żółtej barwie. Występuje w kłączach ostryżu długiego ( Curcuma longa L.). Działa żółciopędnie i przeciwzapalnie, stosowana jest w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Lecytyna (fosfatydylocholina) jest fosfolipidem złożonym z dwóch kwasów tłuszczowych (zwykle nasyconego i nienasyconego), kwasu fosforowego i choliny. Występuje m.in. w żółtkach jaj i nasionach soi. Jest składnikiem budulcowym błon komórkowych i tkanki nerwowej. Jest tenzydem i na granicy faz lipidy-woda zwraca się częścią hydrofilową ku wodzie, a hydrofobową ku fazie lipidowej.
Autorzy łączyli kurkuminę z lecytyną sojową w równych ilościach molowych w dichlorometanie i ogrzewali w temp. 60°C przez 2 godz. Resztki rozpuszczalnika usuwali pod zmniejszonym ciśnieniem. Otrzymaną pozostałość rozdrabniano i zabezpieczano przed wilgocią.
Badania farmakologiczne wykazały, że otrzymany kompleks powodował 3-krotny wzrost rozpuszczalności kurkuminy oraz w wysokim stopniu ułatwiał przenikanie kurkuminy przez jelito owcy.
W badaniach na myszach wykazano, że kompleks kurkuminy i lecytyny sojowej w dużym stopniu ochraniał wątrobę przed szkodliwym działaniem paracetamolu. W surowicy krwi zwierząt poziom aminotransferazy alaninowej (AlAT) i aminotransferazy asparaginianowej (AspAT) po 4-dniowym podawaniu paracetamolu drogą pokarmową w dawce 350 mg/kg wynosił odpowiednio 82,2 i 86,8 IU/l. Równoczesne podawanie paracetamolu i kurkuminy w dawce 100 mg/kg przez 4 dni powodowało obniżenie AlAT i AspAT do wartości 52,3 i 49,9 IU/l. Natomiast podawanie paracetamolu i 100 mg/kg kompleksu kurkuminy i lecytyny sojowej przez 4 dni obniżało poziom AlAT i AspAT w surowicy krwi zwierząt do wartości 46,0 i 39,6 IU/l, tj. do wartości zbliżonych do fizjologicznych (odpowiednio 44,8 i 38,9 IU/l).

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 30 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Postępy Fitoterapii 2/2010
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii