© Borgis - Nowa Pediatria 4/2016, s. 191-192
Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Rola soków w żywieniu dzieci

opracowała dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Z badań wynika, że dieta polskich dzieci nie jest właściwa, większość jada tylko kilka produktów z piramidy zdrowego żywienia. Niestety kilka powtarzających się produktów nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych rosnącego organizmu. Dzieci jedzą również za mało warzyw i owoców, w międzynarodowym badaniu HBSC (Health Behaviour In School-aged Children) zaobserwowano, że polskie dzieci nie jedzą tych produktów codziennie, a najczęściej tylko kilka razy w tygodniu. (1) Tymczasem bezsprzeczny jest fakt, iż prawidłowo skomponowana dieta bogata w warzywa i owoce, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych takich jak otyłość, cukrzyca t. II, czy choroby układu krążenia a nawet niektórych nowotworów. Mimo, iż nie można wyróżnić bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją konkretnej kategorii warzyw i owoców, a wymienionymi chorobami to udowodniono, że codzienne spożycie różnorodnych produktów z tej szerokiej grupy zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby. (2) Z tego względu od dawna eksperci zwracają uwagę, jak istotne jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. W dorosłym życiu bowiem dzieci będą sięgały po te produkty, do których przywykły w dzieciństwie.
Rodzice, świadomi korzyści jakie niesie ze sobą prawidłowo skomponowana dieta, poszukują informacji na ten temat, niestety często ich źródłem jest Internet, a nie specjaliści, co poddaje w wątpliwość wiarygodność przekazu. Mając na uwadze ten fakt i płynące z niego zagrożenia, podkreśla się rolę pediatrów w przekazywaniu rodzicom najbardziej kluczowych informacji na temat odżywiania oraz zwiększenia dostępności do porad dietetycznych.
Należy zwrócić uwagę, że wyjątkową rolę w żywieniu dzieci odgrywają warzywa i owoce. Potwierdzeniem tego faktu jest opracowana z początkiem 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia nowa Piramida Prawidłowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, w której to właśnie ta grupa produktów została wskazana jako podstawa dziennej racji pokarmowej. Niestety w przypadku dzieci często spotykamy się z problemem wybiórczego jedzenia i niechęcią do wybranych grup produktów szczególnie warzyw i owoców. W takich sytuacjach sok owocowy może stanowić alternatywną formę warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szklanka soku (ok 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw lub owoców. (3) W przypadku dzieci porcja ta wynosi 150 ml. W sytuacjach gdy dziecko odmawia spożywania owoców lub warzyw, w porozumieniu ze specjalistą lekarzem lub dietetykiem, liczbę dziennych porcji w postaci soku można zwiększyć.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej
|
Piśmiennictwo
1. Dzielska A., Eating behavior. Consumption of fruit and vegetables.2012 in. The results of the research HBSC 2010 Trends in health behavior and selected health indicators schoolchildren in 1990-2010. (ed. Wojnarowska B., Mazur J. ) Wyd. IMiD, Warszawa, Poland, 2011, pp. 56-57. 2. Robertson A., Tirado C., Lobstein T., Jermini M., Knai C., Jensen J.H., Ferro-Luzzi A., James W.P.T. (ed.) Food and health in Europe: a new basis for action, WHO Regional Publications, European Series, No. 96, Copenhagen, 2004, 28-29. 3. World Health Organization (WHO), 2005, Measuring intake of fruit and vegetables. Electronic publication only. 4. Nicklas TA, O’Neil CE, Kleinman R.Association Between 100% Juices Consumption and Nutrient Intake and Weight of Children aged 2 to 11 Years. Arch Pediatr Adolesc Med. 2008 Jun;162(6):557-65. doi: 10.1001/archpedi.162.6.557.