Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Medycyna Rodzinna 2a/2018, s. 32-35 | DOI: 10.25121/MR.2018.21.2A.32
Jacek Majewski, Michał Orylski, Aleksander Całkosiński, Maciej Majewski
Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C
Acerola – tropical fruit with extremely high dose of vitamin C
Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Summary
Acerola is a tropical fruit which contains extremely high amounts of vitamin C. Thanks to that, it is used to produce concentrates of ascorbic acid. Vitamin C is also proven to have impact on human immune system. Additionally, it is a good source of carotene, vitamin A, anthocyanins and other nutrients. Several studies were carried out to establish acerola impact on the metabolism. Among mice it decreased the after-meal glucose level and HbA1c but had no effect on insulin resistance. Another study shows that acerola can contribute to reducing obesity and inflammation thanks to increasing IL-10/TNF ratio. Also, it may lead to decrease the risk of cancer or cardiovascular disease thanks to having strong antioxidant activity. Mice given acerola had decreased level of fatigue and could withstand longer periods of activity compared to control group. All those features of acerola are available if it is processed shortly after being collected and is not exposed to heat.



Wstęp
Acerola jest owocem z rodzaju malpigia (Malpighia) należącym do rodziny malpigiowatych i rzędu malpigiowców. Do powyższego rodzaju zaliczamy przede wszystkim gatunki: malpigia granatolistna (Malpighia glabra), Malpighia emarginata oraz Malpighia punicifolia. Malpigia granatolistna nazywana bywa również nadgwiazdką granatolistną czy wiśnią z Barbados. Naturalnym środowiskiem dla tego gatunku są tereny w Ameryce Północnej, Środkowej oraz Południowej. Uprawiana jest również w innych krajach tropikalnych, czego przykładem może być Madagaskar.
Użyteczną częścią rośliny są owoce będące nieco spłaszczonymi pestkowcami o średnicy 1-3 cm. Miąższ jest soczysty, a smak intensywnie kwaśny. Można spożywać je na surowo, ale powszechna jest również produkcja soków, napojów i dżemów. Ze 100 g owoców możliwe jest uzyskanie około 1677 mg witaminy C (1). Stąd acerola posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny i jest używana do produkcji koncentratów witaminy C (2).
Skład, działanie
Duże zainteresowanie acerolą wynika przede wszystkim z bardzo wysokiej zawartości witaminy C. Owoce swoją czerwoną barwę zawdzięczają antocyjanom i karotenoidom, których poziom rośnie około 25 dni po kwitnieniu (3, 4). Owoce rośliny z gatunku Malpighia glabra L. zawierają około 17 różnych karotenoidów, spośród których najwyższe stężenie wykazuje β-karoten (do 75%) (4). Zawartość karotenoidów wynosi 371-1881 mg/100 g (5). Karotenoidy są związkami neutralizującymi reaktywne formy tlenu i wolne rodniki. Ta cecha zapewnia im działanie ochronne przed licznymi przewlekłymi schorzeniami, jak nowotwory czy miażdżyca. Odpowiadają również za syntezę witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia (6). Cukrami występującymi w największej ilości w owocach aceroli są fruktoza i glukoza (7). Do głównych aminokwasów natomiast należą: kwas asparaginowy, alanina, prolina, seryna oraz GABA (8). Zawartość antocyjanów, których skład jest silnie uzależniony od miejsca uprawy, wynosi między 3,79-59,74 mg/100 g (9). Antocyjany mają działanie kardioprotekcyjne i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy (10). Związki te mają pozytywny wpływ na komórki śródbłonka naczyń poprzez stymulację uwalniania tlenku azotu, który odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych, zmniejszanie agregacji płytek krwi i ograniczenie osadzania się lipoprotein w ścianach naczyń (11). Antocyjany mają również pozytywny wpływ na wzrok poprzez poprawienie mikrokrążenia (12) oraz usprawnienie regeneracji rodopsyny (13).
W 100 g świeżej masy owoców znajduje się 1000-4500 mg witaminy C. Stanowi to około 3% składu owocu (14). Zawartość witaminy C jest silnie uzależniona od stadium rozwoju owocu. Rozróżnia się trzy stadia dojrzewania owoców. W stadium pierwszym są one zielone, w drugim żółte, a w trzecim czerwone. Wyższą zawartość witaminy C obserwuje się w stadium niedojrzałym (zielone owoce). Obniżanie zawartości tego związku wraz z dojrzewaniem tłumaczone jest utlenianiem biochemicznym (15). Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Umożliwia ona m.in. aktywację wielu enzymów, syntezę kolagenu, kortykosteroidów, niektórych neuroprzekaźników (16). Witamina C wzmacnia odporność na infekcje, jest niezbędna do gojenia się ran oraz odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jej niedobór prowadzi do szkorbutu. Owoce aceroli po zerwaniu wymagają szybkiej obróbki, co przede wszystkim wynika z delikatności ich miąższu. Owoce aceroli zawierają również potas, fosfor, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B, przede wszystkim tiaminę, ryboflawinę i niacynę (9).
Ze względu na wspomnianą delikatną strukturę miąższu, dojrzałe owoce nie mogą być długo przechowywane. W związku z tym konieczne są procesy szybkiego przetwórstwa prowadzące do uzyskania soków, preparatów sproszkowanych czy mrożonych koncentratów. Warto pamiętać, że aby utrzymać prozdrowotne działanie preparatów pochodzących z tych owoców, konieczne jest utrzymywanie ich w odpowiedniej temperaturze. Wysoka temperatura doprowadza do utraty antyoksydacyjnych wartości kwasu askorbinowego – witaminy C. Preparaty na bazie aceroli znalazły również zastosowanie w kosmetyce. Obecny w owocach beta-karoten poprawia stan cery trądzikowej, natomiast wysokie stężenie witaminy C opóźnia pojawianie się zmarszczek. Ekstrakty z tego owocu stosowane w kosmetyce dostępne są w postaci kremów i maseczek do twarzy.
Badania

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. Johnson PD: Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia, M. emarginata DC.) Agriculture, Production, and Nutrition. [In:] Simopoulos AP, Gopalan C (eds.): Plants in Human Health and Nutrition Policy. Karger Publishers 2003: 63-74.
2. De Assis S, Fernandes F, Martins A, Oliveira O: Acerola: importance, culture, conditions, production and biochemical aspects. Fruits 2008; 63: 93-101.
3. Carrington CMS, King RAG: Fruit development and ripening in Barbados cherry, Malpighia emarginata DC. Sci Horticult 2002; 92: 1-7.
4. Mezadri T, Perez-Galvez A, Hornero-Mendez D: Carotenoid pigments in acerola fruits (Malpighia emarginata DC.) and derived products. Eur Food Res Technol 2005; 220: 63-69.
5. De Rosso VV, Hillebrand S, Montilla EC et al.: Determination of anthocyanins from acerola (Malpighia emarginata DC.) and acai (Euterpe oleracea Mart.) by HPLC-PDA-MS/MS. J Food Compos Anal 2008; 21: 291-299.
6. Zhang S, Hunter DJ, Forman MR et al.: Dietary carotenoids and vitamins A, C and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst 1999; 91: 547-556.
7. Righetto AM, Netto FM, Carraro F: Chemical composition and antioxidant 519 activity of juices from mature and immature acerola (Malpighia emarginata DC). Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos 2005; 11(4): 315-321.
8. Hanamura T, Uchida E, Aoki H: Skin-lightening effect of a polyphenol extract 438 from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit on UV-induced pigmentation. Biosci Biotechnol Biochem 2008b; 72(12): 3211-3218.
9. Mezadri T, Villano D, Fernandez-Pachon MS et al.: Antioxidant compounds and antioxidant activity in acerola (Malpighia emarginata DC.) fruits and derivatives. J Food Comp Anal 2008; 21: 282-290.
10. Mazza GJ: Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita 2007; 4: 369-374.
11. Duffy SJ, Keaney JF, Holbrook M et al.: Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation 2001; 104: 151-156.
12. Lutomski J: Borówka czernica – na lepsze widzenie. Wiad Ziel 2002; 1: 1-2.
13. Alfieri R, Sole P: Influence of anthocyanosides administered parenterally on the adaptoelectrorwtinogram of the rabbit. C R Seances Soc Biol Fil 1964; 1(58): 2338-2341.
14. Lima VLAG, Melo EA, Maciel MIS et al.: Total phenolic and carotenoid contents in acerola genotypes harvested at three ripening stages. Food Chem 2005; 90: 565-568.
15. Vendramini AL, Trugo LC: Chemical composition of acerola fruit (Malpighia punicifolia L.) at three stages of maturity. Food Chem 2000; 71(2): 195-198.
16. Nawrot A (red.): Encyklopedia Biologia. GREG, Kraków 2010: 600.
17. Hanamura T, Chisato M, Hitoshi A et al.: Antihyperglycemic effect of polyphenols from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit. Biosci Biotechnol Biochem 2006; 70(8): 1813-1820.
18. Hanamura T, Hagiwara T, Kawagishi H: Structural and Functional Characterization of Polyphenols Isolated from Acerola (Malpighia emarginata DC.) Fruit. Biosci Biotechnol Biochem 2005; 69(2): 280-286.
19. Dias FM, Leffa DD, Daumann F et al.: Acerola (Malpighia emarginata DC.) juice intake protects against alterations to proteins involved in inflammatory and lipolysis pathways in the adipose tissue of obese mice fed a cafeteria diet. Lipids in Health and Disease 2014; 13: 24.
20. Mezadri T, Villaño D, Fernández-Pachón MS et al.: Antioxidant compounds and antioxidant activity in acerola (Malpighia emarginata DC.) fruits and derivatives. J Food Comp Anal 2008; 21(4): 282-290.
21. Hwang J, Hodis HN, Sevanian A: Soy and alfalfa phytoestrogen extracts become potent low-density lipoprotein antioxidants in the presence of acerola cherry extract. J Agric Food Chem 2001; 49(1): 308-314.
22. Evans PH: Free radicals in brain metabolism and pathology. Br Med Bull 1993; 49: 577-587.
23. Padurariu M, Ciobica A, Lefter R et al.: The oxidative stress hypothesis in Alzheimer’s disease. Psychiatria Danubina 2013; 25: 401-409.
24. Bogdan Allemann I, Baumann L: Antioxidants used in skin care formulations. Skin Therapy Lett 2008; 13: 5-9.
25. Costa A, Lindmark L, Arruda LH et al.: Clinical, biometric and ultrasound assessment of the effects of daily use of a nutraceutical composed of lycopene, acerola extract, grape seed extract and Biomarine Complex in photoaged human skin. An Bras Dermatol 2012; 87(1): 52-61.
26. Nagamine I, Akiyama T, Kainuma M et al.: Effect of Acerola Cherry Extract on Cell Proliferation and Activation of Ras Signal Pathway at the Promotion Stage of Lung Tumorigenesis in Mice. J Nutr Sci Vitaminol 2002; 48(1): 69-72.
27. Klosterhoff R, Kanazawa, L, Furlanetto A et al.: Anti-fatigue activity of an arabinan-rich pectin from acerola (Malpighia emarginata). Int J Biol Macromol 2018; 109: 1147-1153.
otrzymano: 2018-04-27
zaakceptowano do druku: 2018-05-18

Adres do korespondencji:
Jacek Majewski
ul. Strońska 9a/11, 50-540 Wrocław
tel.: +48 880-876-662
jmajewski3@gmail.com

Medycyna Rodzinna 2a/2018
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna