© Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2001, s. 88-89
Kamil Hozyasz
Dieta – klucz do zdrowia
Diet – a way to the health
z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Andrzej Milanowski
Summary
Current opinions on recommended diet are presented. The role of cow´s milk products and indications for plant-based diet are also referred to.
Badania epidemiologiczne przeprowadzone w różnych rejonach geograficznych pozwoliły zaobserwować, że choroby społeczne, jak nowotwory, choroba niedokrwienna serca, przewlekłe obturacje oskrzeli czy miażdżyca naczyń mózgowych występują ze zmiennym nasileniem. Styl życia często determinuje ryzyko wystąpienia danej choroby. Ważne jest między innymi to, co składa się na naszą dietę.
Tabela. Główne przyczyny zgonów z powodu nowotworów w USA, dane za rok 1999.
Nowotwory i żywieniowe czynniki ryzyka | % ogółu |
rak jelita grubego, gruczołów piersiowych, trzustki, stercza, jajników, endometrium / dieta bogatotłuszczowa, posiłki smażone, mała podaż błonnika, warzyw i owoców oraz niskie spożycie herbaty | 35 |
rak żołądka / dieta wysokosolna, marynaty, mała podaż warzyw i owoców oraz niskie spożycie herbaty | 2-3 |
rak jamy ustnej, przełyku i trzustki / alkohol i palenie papierosów | 6 |
rak przełyku, wątroby / alkohol | 3 |
Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej
|
Piśmiennictwo
1. Grundman M.: Vitamin E and Alzheimer disease: the basis for additional clinical trials. Am J Clin Nutr 2000, 71: 630S-636S. 2. Stanley L.L., Mazier M.J.P.: Potential explanations for the French Paradox, Nutrition Research 1999,19: 3-16. 3. Weisburger J.H.: Eat to live, not live to eat. Nutrition 2000, 16: 767-773.