Postępy Fitoterapii 1/2000

Spis treści / Contents

Zioła, fitofarmaceutyki i nutraceutyki
Medicinal plants, phytopharmaceuticals and nutraceuticals
Jerzy Lutomski - s. 4-6
Substancje dodatkowe i dodatki funkcjonalne a bezpieczeństwo żywności i jej wartość żywieniowa
Additives and functional added substances versus food safety and nutritional value of food
Lucjan Szponar, Iwona Gielecińska - s. 7-16
Porównawcze badanie kliniczne, metodą podwójnie ślepej próby, leku pochodzenia roślinnego REUMAHERB* u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów
Comparative double blind controlled study of the herbal remedy – Reumaherb in patients with osteoarthrosis
Elżbieta Ferlas-Chłodny, Igor Łoniewski, Monika Białecka, Stefania Juźwiak - s. 17-22
Ocena klinicznej przydatności preparatu AMOL w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych
The assessment of clinical efficiency of the herbal extract AMOL in the treatment of rhinitis and pharyngitis
Barbara Waloryszak, Renata Zawadzka - s. 23-27
Działanie olejku czosnkowego na bakterie beztlenowe wyodrębnione z jamy ustnej i górnych dróg oddechowych
Activity of the essential oil of garlic against anaerobic bacteria isolated from infections of oral cavity and upper respiratory tract
Anna Kędzia - s. 28-31
Ocena olejków i ich składników w aspekcie działania przeciwzapalnego i immunostymulującego
The estimation of volatile oils and their compounds in respect to the antiinflammatory and immunostimulatory effects
Jerzy Lutomski, Bogdan Kędzia - s. 32-35
Leki roślinne w położnictwie i ginekologii
Witold Kapczyński - s. 36-37