Postępy Fitoterapii 2/2013

Spis treści / Contents

Wrażliwość bakterii beztlenowych na olejek cytrynowy (Oleum Citri)
Sensitivity anaerobic bacteria to lemon oil (Oleum Citri)
Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Adam Włodarkiewicz, Aida Kusiak, Andrzej W. Kędzia, Barbara Kochańska – s. 71-75
Ocena właściwości cytotoksycznych etanolowego ekstraktu z propolisu w stosunku do komórek raka okrężnicy HCT 116
Evaluation of cytotoxic activity of ethanol extract of propolis in human colon cancer cell line HCT 116
Robert Kubina, Agata Kabała-Dzik, Beata Bielec, Katarzyna Smolarz, Barbara Stawiarska-Pięta, Ewa Szaflarska-Stojko – s. 76-84
Skład i właściwości antybakteryjne świeżego soku z żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon L.)
Composition and antibacterial properties of fresh cranberry (Vaccinium macrocarpon L.) juice**
Agata Stobnicka, Elvira Jungfer, Małgorzata Gniewosz – s. 85-89
Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.)
Comparison of chemical composition and antimicrobial activity of Lavender varieties from Poland
Michalina Adaszyńska, Maria Swarcewicz, Agata Markowska-Szczupak – s. 90-96
Aktywność antybiotyczna propolisu krajowego i europejskiego
The antibiotic activity of native and european propolis
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 97-107
Podstawy do zastosowania polifenoli roślinnych jako nutraceutyków o właściwościach przeciwpłytkowych**
Rationale for the use of plant polyphenols as antiplatelet nutraceuticals
Anna Kosiorek, Jan Oszmiański, Jacek Golański – s. 108-117
Eleuterozydy. Ich budowa, właściwości biologiczne i działanie lecznicze
Eleutherosides. Their structure, biological properties and medical activity
Daniel Załuski, Zbigniew Janeczko – s. 118-122
Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.)
Nutritional value and pro-healthy properties of jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.)
Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka – s. 123-126
Przeciwglikacyjne właściwości ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole**
Antyglycative properties of polyphenol extracts of plant origin
Agnieszka Klepacka – s. 127-131
Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących**
Glucomannan and other plant substances used in the treatment of obesity and concomitant diseases
Małgorzata Kania, Natalia Derebecka, Przemysław Ł. Mikołajczak, Radosław Kujawski, Przemysław M. Mrozikiewicz – s. 132-139
Nowości bibliograficzne
Prof. dr hab. Bogdan Kędzia – s. 142-143