Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2009, s. 175-179
*Magdalena Jeszka, Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk
Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych
MULBERRY LEAVES AS A SOURCE OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS
Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Kierownik Katedry: prof. dr hab. Józef Korczak
Summary
Mulberry, a fast-growing deciduous plant, grows under tropical, subtropical and temperate climate. It is known for ages for its different applications. Leaves, bark and root have long been used in Chinese medicine to treat fever, improve eyesight, strengthen joints, protect the liver, facilitate discharge of urine and lower blood pressure. Nowadays mulberry leaves and theirs extracts, due to a strong antioxidant activity, are used to prevent and treat wide range of civilization disorders.
In the paper morphology, rich phytochemistry and antioxidant potential of mulberry leaves are characterized. Flavonoids from this plant, including quercetin, rutin and isoquercitrin, as a free radical scavengers, show the potential effect against oxidative stress. Thus, the chemoprotective effect of mulberry leaves is discussed. The review is focused on the some examinations of plant leaves and its extracts as a potent influence on cardiovascular diseases, especially inhibit LDL oxidation and prevent atherosclerosis. Diabetes, the new disorder of XXI century, could be prevented and treated by components of mulberry leaves. Numerous studies have reported that mulberry plant is effective against hyperglycemia and lipid peroxidation. Neuroprotective function of mulberry leaves extracts are also described. Last examinations show that mulberry leaves extracts have a promising skin whitening activities. Antibacterial and antiviral activities of mulberry leaves extracts are also characterized.
Wstęp
Morwa jest zrzucającą liście rośliną, która rośnie w różnym klimacie od tropikalnego, subtropikalnego, aż do umiarkowanego (1). Morwa biała ( Morus alba) pochodzi z Chin, Japonii i Indii, a źródła historyczne podają, że wszystkie jej części, a więc owoce, liście, czy też kora, były wykorzystywane w medycynie już w XXX wieku p.n.e. Do Europy została przywieziona w XI wieku n.e. wraz z gąsienicami jedwabnika. Morwa występuje w wielu krajach Azji, Europy i Ameryki, jak również w Polsce. Jej uprawa rozpowszechniła się ze względu na hodowlę jedwabników ( Bombyx mori). Ciekawostką jest fakt, że liście morwy są przykładem heterofilii, tzn. że na jednym drzewie liście mogą przybierać różne kształty, w tym klapowy i bezklapowy. W naszej szerokości geograficznej młode pędy i liście zaczynają rosnąć w maju, osiągając zieloną i lśniącą barwę, a w październiku, już jako intensywnie żółte, opadają. Owoce, kształtem i wielkością zbliżone do malin, przybierają barwę w zależności od gatunku od białej po różową, czerwoną, aż do czarnej. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, dojrzałe samoistnie spadają z drzewa. Drzewo morwowe rośnie szybko do wieku 40-50 lat, później jednak dynamika wzrostu spada, choć żyje 200-300 lat. W Polsce występuje najczęściej morwa biała, czego przykładem jest odmiana ´Wielkolistna Żółwińska´ uprawiana w Wielkopolsce, natomiast w krajach azjatyckich spotyka się inne gatunki, takie jak morwa czerwona ( Morus rubra) i czarna ( Morus nigra) oraz wiele innych odmian morwy (nawet 150) (2-4). Klasyfikację botaniczną morwy przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1. Klasyfikacja botaniczna morwy białej.
TaksonNazwa polskaNazwa łacińska
Domena jądrowceEukarya
Królestwo roślinyPlantae
Podkrólestwo naczynioweTracheobionta
NadgromadanasienneSpermatophyta
Typ, Gromada okrytonasienneMagnoliophyta
Klasa dwuliścienne Magnoliopsida
RządpokrzywowceUrticales
Rodzina morwowateMoraceae
Rodzaj morwaMorus L.
Gatunek morwa białaMorus alba L.
Dotychczas liście morwy produkowano przede wszystkim jako karmę dla jedwabników. Jednakże ze względu na zmiany technologiczne (produkcja tanich sztucznych włókien), jak i coraz większe zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi, zmieniło się przeznaczenie liści morwy.
W Japonii wzrasta konsumpcja herbaty z liści z uwagi na właściwości odchudzające i przeciwcukrzycowe naparu, a Hindusi przygotowują potrawę o nazwie „paratha” z wysuszonych sproszkowanych liści morwy i mąki pszennej (1). Wzrost zainteresowania herbatkami z liści morwy i preparatami farmakologicznymi obserwuje się również na polskim rynku (dane niepublikowane).
Skład chemiczny i wartość odżywcza liści morwy
Liście morwy białej zawierają dużą ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych (wyrażone jako popiół całkowity) oraz witamin i prowitamin, takich jak witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), D, E, kwas foliowy, kwas nikotynowy (witamina PP), b-karoten, ksantofile (tab. 2). Białka bogate są w takie aminokwasy egzogenne, jak metionina, treonina, lizyna, histydyna, leucyna i tryptofan. Zawierają także argininę, prolinę i kwas asparaginowy (5-8).
Tabela 2. Skład chemiczny liści morwy białej (wg 6-8).
SkładnikZawartość s.m. %SkładnikZawartość (mg/100 g s.m.)
Woda 5,11-10,57Kwas askorbinowy100-200
Białko 15,31-30,91ß-Karoten8,44-13,13
Tłuszcz1,99-7,92Szczawiany183
Cukry 9,70-39,70Fityny156
Popiół całkowity 11,3-17,24Żelazo19-50
Błonnik surowy 9,9-13,85Cynk 0,72-3,65
Kwas taninowy0,13-0,36Wapń786-2727
NDF - detergentowy błonnik pokarmowy27,6-43,6Fosfor970
Liście morwy, oprócz podstawowych składników chemicznych, są bogate w związki o działaniu fizjologicznym mogące mieć zastosowanie w farmakologii. Są to, między innymi związki polifenolowe, takie jak flawonoidy: 3-(6-malonyloglikozyd) kwercetyny, 3-(6-malonyloglikozyd) kemferolu, rutyna, izokwercytryna, astragalina, pochodne moracetyny oraz inne glikozydy, taniny, kumaryny: skopolina oraz skimina, a także fenolokwasy: kwas chlorogenowy i kwas kawowy (3, 9-13). Składnikami biologicznie aktywnymi liści morwy są także alkaloidy działające przeciwdiabetycznie, w tym 1,5-dideoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ) oraz jego pochodne. Liście morwy zawierają również terpeny, takie jak cytral, octan linalolu, linalol czy cis-3-heksen-1-ol, wpływające na atrakcyjność liści dla larw jedwabników; hormon wzrostu dla larw jedwabników oraz steroidy, np. b-sitosterol (8, 14, 15).
Otrzymano 60% ekstrakt etanolowy z liści morwy białej (16), który zawierał 25,22 mg/g s.m. polifenoli (oraz innych związków redukujących), czyli o 12,05 mg/g s.m. więcej niż ekstrakt z liści mięty. Tak jak wspomniano wyżej, liście morwy są bogate w fenolokwasy, kumaryny, taniny i inne polifenole. Dlatego też zawartość flawonoidów w ekstrakcie z morwy wynosiła 21,66 mg/g s.m., a w ekstrakcie z liści mięty 27,05 mg/g s.m.
Katsube i wsp. (17) stwierdzili, że na zawartość polifenoli ma wpływ również temperatura suszenia liści. Liście morwy białej suszone w temperaturze 60°C mają najwyższą zawartość glikozydów flawonoli.
Liście morwy są pożywne, smaczne i nietoksyczne. Dzięki wysokim właściwościom odżywczym zostały wykorzystane do skarmiania przeżuwaczy, np. w celu polepszania jakości mleka (18).
Właściwości liści morwy w układach biologicznych
Wiele substancji występujących w liściach morwy zostało wyizolowanych lub wyekstrahowanych, aby udokumentować prozdrowotne działania tych związków w różnych układach biologicznych.
Stres oksydacyjny i potencjał antyoksydacyjny liści morwy

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2009-09-14
zaakceptowano do druku: 2009-10-18

Adres do korespondencji:
*Magdalena Jeszka
Katedra Technologii Żywienia Człowieka
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
tel.: (061) 848-73-30, fax: (061) 848-74-31
e-mail: mjeszka@up.poznan.pl

Postępy Fitoterapii 3/2009
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii