Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2016, s. 33-38
Monika Michalak1, *Anna Podsędek2, Ryszard Glinka1
Potencjał przeciwutleniający oraz związki polifenolowe glikolowych ekstraktów z Hippophaë rhamnoides L. i Vaccinium oxycoccos L.
Antioxidant capacity and phenolic compounds of Hippophaë rhamnoides L. and Vaccinium oxycoccos L. glycolic extracts
1Katedra Kosmetologii, Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
Kierownik Katedry: prof. dr hab. n. med. Ryszard Glinka
2Instytut Biochemii Technicznej, Politechnika Łódzka
Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. inż. Stanisław Bielecki
Summary
Sea buckthorn Hippophaë rhamnoides L. and European cranberry Vaccinium oxycoccos L. fruits are rich in compounds with antioxidant properties. They contain polyphenolic compounds which have a significant effect on the body and human skin.
The aim of the study was to compare antioxidant capacity of glycolic extracts of Sea buckthorn and European cranberry berries and determination of their phenolic profiles.
Antioxidant potential of Hippophaë rhamnoides L. and Vaccinium oxycoccos L. glycolic extracts was tested using ABTS and FRAP methods and was expressed as Trolox equivalent (TEAC). Moreover, total content of polyphenols and proanthocyanidins was determined by spectrophotometric methods and phenolic profiles were analysed with the use of HPLC method.
Glycolic extract of Sea buckthorn four and five times exceeded the extract of European cranberry in terms of free radical scavenging effectiveness and reduction potential, respectively. The total content of polyphenols in Sea buckthorn and cranberry is 60.85 and 21.39 mg/100 ml of extract, respectively. Flavonols dominated among the polyphenols of Sea buckthorn extract, while in cranberry extract proanthocyanidins constituted about 50% of polyphenols.
The results of this study demonstrate that Sea buckthorn fruit glycolic extract can be more valuable source of antioxidants
Wstęp
Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki zawierające niesparowany elektron, powstające w przebiegu licznych procesów zachodzących w warunkach fizjologicznych oraz patologicznych, a także pod wpływem różnych czynników środowiskowych (1, 2). W sytuacji zachwiania równowagi między wytwarzaniem a neutralizacją wolnych rodników (stres oksydacyjny) dochodzi do utleniania białek, lipidów i kwasów nukleinowych, a w konsekwencji uszkodzenia komórek i tkanek (2, 3). Również skóra, choć posiada naturalne mechanizmy obronne przed działaniem wolnych rodników, narażona jest na skutki stresu oksydacyjnego. Wykazano, iż wolne rodniki w istotny sposób przyczyniają się do przyspieszenia procesów starzenia się skóry (4). Procesom oksydacyjnym można przeciwdziałać poprzez stosowanie środków przeciwutleniających, wśród których istotne znaczenie mają związki polifenolowe. Ich naturalnym źródłem są ekstrakty roślinne (5). Liczne badania potwierdzają przeciwutleniające działanie rokitnika (6-8). Również szerokie spektrum działania prozdrowotnego, obejmujące właściwości przeciwutleniające wykazano dla owoców żurawiny błotnej (9-12).
Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) występuje w przyrodzie jako silnie rozgałęziony krzew lub małe drzewko z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae) (7, 13). Jako surowiec zielarski wykorzystywane są żółte lub czerwonopomarańczowe soczyste owoce rokitnika (Hippophaës fructus) (7). Z kolei żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos L.) to wiecznie zielona krzewinka z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Surowiec zielarski stanowią czerwone, prawie przeźroczyste, wyjątkowo trwałe owoce żurawiny (Oxycocci fructus) (14).
Wyjątkowy skład chemiczny owoców rokitnika i żurawiny błotnej daje możliwość otrzymywania szerokiego spektrum produktów farmaceutycznych, leczniczych i kosmetycznych (11, 15-17). Owoce rokitnika są źródłem ponad 190 składników biologicznie aktywnych (16), w tym związków o działaniu przeciwutleniającym, takich jak tokoferole, karotenoidy i polifenole (tab. 1).
Tab. 1. Zawartość substancji przeciwutleniających w owocach rokitnika zwyczajnego
AntyoksydantyZawartość (mg/100 g owoców)Źródło
Polifenole ogółem115-244
270-480
(19)
(20)
Flawonoidy50-500
120-1000
354-854
(7)
(13)
(16)
Karotenoidy16-28
3-15
1-14
6-24
(13)
(18)
(19)
(20)
Witamina C
(kwas askorbinowy)
28-310
360-2500
114-1550
695
65-110
53-131
(7)
(15)
(16)
(18)
(19)
(20)
Witamina E
(tokoferole i tokotrienole)
100-400
160
64-481
203
(18)
(16)
(15)
(13)
W owocach rokitnika zidentyfikowano α-, β-, γ- δ-tokoferol oraz α-, γ- i δ-tokotrienol (21), a spośród karotenoidów: α-, ß- i γ-karoten, likopen, kryptoksantynę, luteinę oraz zeaksantynę (7, 15). Z grupy związków polifenolowych stwierdzono obecność flawonoli, flawanoli oraz kwasu chlorogenowego (22). Dominującym flawonolem była izoramnetyna (23), obok której występowały: rutyna, kwercetyna, mirycetyna i kemferol (18).
Istnieją liczne publikacje, w których zostały opisane biochemiczne i biologiczne właściwości żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon), podczas gdy podobne badania w odniesieniu do żurawiny błotnej są raczej ograniczone i koncentrują się na zawartości flawonoidów, kwasów organicznych, cukrów i witamin (9, 24-27). Jednakże gatunki w obrębie rodzaju Oxycoccus odznaczają się podobnym składem substancji aktywnych oraz właściwościami biologicznymi (9, 25).
Właściwości przeciwutleniające owoców żurawiny błotnej wynikają z zawartości związków polifenolowych (w granicach 224,1-498,2 mg/100 g) (12), takich jak flawonole (57-298 mg/100 g) (26) i antocyjany (40,7-207,3 mg/100 g) (12), resweratrol (27) oraz przeciwutleniaczy, takich jak kwas askorbinowy (19,28 mg/100 g) (28) oraz karotenoidy (10). Dominującymi antocyjanami w owocach żurawiny błotnej są: 3-galaktozyd peonidyny, 3-arabinozyd cyjanidyny, 3-galaktozyd cyjanidyny i 3-arabinozyd peonidyny, stanowiące odpowiednio 30,0, 21,7, 19,8 i 17,4% puli barwników antocyjanowych (12). Właściwości lecznicze żurawina błotna zawdzięcza także obecności proantocyjanidyn – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym (9).
Medyczne zastosowanie rokitnika zwyczajnego jest dobrze znane i udokumentowane. Rokitnik był stosowany w medycynie ludowej od wieków, a najnowsze badania potwierdzają i poszerzają możliwości tradycyjnego wykorzystania tej rośliny w leczeniu różnych chorób. Rokitnik zwyczajny jest składnikiem licznych produktów leczniczych, w tym wzmacniających system immunologiczny oraz wspomagających leczenie chorób układu pokarmowego, moczowo-płciowego, sercowo-naczyniowego, oczu i skóry (7, 16). Wielu autorów podkreśla także kosmetyczne znaczenie rokitnika (7, 13, 16, 29, 30). Jest on cenionym składnikiem preparatów kosmetycznych z uwagi na wysoki potencjał przeciwutleniający.
Khan i wsp. (29) badali wpływ emulsji W/O, zawierającej ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego, na mechaniczne parametry skóry. Uzyskane wyniki wskazują, że stosowany zewnętrznie ekstrakt z rokitnika wpływa znacząco na poprawę elastyczności skóry twarzy. Badania potwierdzają, iż rokitnik zwyczajny jest skutecznym składnikiem kremów do twarzy przeciwdziałającym starzeniu się skóry (29). W kosmetyce ceniony jest także dobrze wchłaniający się, niepozostawiający uczucia tłustości olej otrzymywany z owoców rokitnika, który wykazuje działanie odnawiające, odżywcze, przeciwzmarszczkowe i ochraniające przed promieniowaniem UV. Jest on naturalnym składnikiem przeznaczonym do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej, a także naczyniowej i z trądzikiem różowatym (15, 16, 30).
Żurawina błotna, od dawna znana i wykorzystywana w medycynie jako roślina wspomagająca leczenie wielu schorzeń, obecnie doceniana jest także jako surowiec kosmetyczny. Owoce żurawiny zawierają duże ilości związków bioaktywnych, witamin i soli mineralnych, mających korzystny wpływ na zdrowie oraz kondycję skóry (tab. 2). Żurawina polecana jest do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, wymagającej odnowy, z przebarwieniami, a także zanieczyszczonej i trądzikowej (31). Na rynku dostępnych jest wiele preparatów farmaceutycznych zawierających ekstrakt lub zagęszczony sok z żurawiny, które mogą stanowić pomocną terapię uzupełniającą w wielu chorobach.
Tab. 2. Główne związki bioaktywne występujące w owocach żurawiny i ich właściwości
Związki bioaktywneDziałanieŹródło
Flawonole
(kwercetyna, mirycetyna, kemferol)
wzmacniają system odpornościowy organizmu, wykazują silną aktywność przeciwutleniającą, zapobiegają procesom starzenia, hamują utlenianie lipoprotein LDL(10)
(11)
(11)
(24)
Antocyjany
(glikozydy cyjanidyny i peonidyny)
chronią przed działaniem wolnych rodników, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwrzodowe(9)
(12)
Proantocyjanidynyzapobiegają chorobom związanym z działaniem wolnych rodników (choroby serca, nowotwory), utrudniają adhezję bakterii do nabłonka dróg moczowych (E. coli) i błon śluzowych żołądka (H. pylori) 
(11, 12)
(24)
Resweratroldziałanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, działanie kardioochronne i antyproliferacyjne, promieniochronne, stymulujące lipolizę(10)
(27)
Kwas askorbinowyreguluje mechanizmy przeciwutleniające, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wspomaga odporność organizmu, zwiększa przyswajanie żelaza, zwiększa syntezę kolagenu (28, 31)
Witaminy
(A, B1, B2, PP, E)
Biopierwiastki
(Mn, Cu, Ca, K, Zn)
wykazują działanie przeciwutleniające, zwiększają odporność immunologiczną, zapobiegają utracie wilgoci, hamują procesy starzenia, wygładzają i napinają skórę, wykazują działanie przeciwbakteryjne, oczyszczające(31)
Ekstrakty z rokitnika zwyczajnego i żurawiny błotnej, mimo ich stosowania przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny, wymagają dalszych badań potwierdzających właściwości lecznicze i kosmetologiczne, a także działanie przeciwutleniające.
Cel pracy
W pracy podjęto badania mające na celu porównanie właściwości przeciwutleniających ekstraktów glikolowych z rokitnika zwyczajnego i żurawiny błotnej oraz określenie ich składu polifenolowego.
Materiał i metody
W badaniach wykorzystano ekstrakty glikolowe z owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophaë rhamnoides L.) oraz żurawiny błotnej (Vaccinium oxycoccos L.) firmy Naturex (Katowice).

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2015-10-08
zaakceptowano do druku: 2015-11-16

Adres do korespondencji:
*dr inż. Anna Podsędek
Instytut Biochemii Technicznej, Politechnika Łódzka
ul. B. Stefanowskiego 4/10, 90-924 Łódź
tel. +48 426-313-435
e-mail: anna.podsedek@p.lodz.pl

Postępy Fitoterapii 1/2016
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii