Ludzkie koronawirusy - autor: Krzysztof Pyrć z Zakładu Mikrobiologii, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii, Uniwersytet Jagielloński, Kraków

Chcesz wydać pracę doktorską, habilitacyjną czy monografię? Zrób to w Wydawnictwie Borgis – jednym z najbardziej uznanych w Polsce wydawców książek i czasopism medycznych. W ramach współpracy otrzymasz pełne wsparcie w przygotowaniu książki – przede wszystkim korektę, skład, projekt graficzny okładki oraz profesjonalny druk. Wydawnictwo zapewnia szybkie terminy publikacji oraz doskonałą atmosferę współpracy z wysoko wykwalifikowanymi redaktorami, korektorami i specjalistami od składu. Oferuje także tłumaczenia artykułów naukowych, skanowanie materiałów potrzebnych do wydania książki oraz kompletowanie dorobku naukowego.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2012, s. 59-60
Bogdan Kędzia
Nowości bibliograficzne
Sok i czipsy z buraka w leczeniu otyłości
Zielińska-Przyjemska M., Olejnik A., Dobrowolska-Zachwieja A i wsp.: In vitro effects of beetroot juice and chips on oxidative metabolism and apoptosis in neotrophils from obese individuals. Phytother. Res. 2009, 23, 49-55.
Badania ostatnich lat wykazały, że stres tlenowy oraz proces zapalny sprzyjają powstawaniu otyłości. Korzeń buraka zwyczajnego, zwanego czerwonym (Beta vulgaris var. Rubra) jest warzywem zawierającym barwnik betalainę, który odznacza się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Autorzy postanowili określić, czy sok i czipsy uzyskane z tego surowca wpływają na metabolizm utleniający i apoptozę neutrofili uzyskanych z krwi obwodowej osób otyłych.
W doświadczeniach in vitro neutrofile izolowano z krwi 15 kobiet otyłych (BMI=34,0 kg/m2). Jako kontroli użyto neutrofile izolowane od 9 kobiet zdrowych (BMI=22,2 kg/m2). Do zawiesiny neutrofili w odpowiednim podłożu dodawano sok lub homogenat z korzeni buraka w ilości 10 mg/ml i po 30 min badano w komórkach poziom ROS (reaktywnych form tlenu) oraz po 24 godz. poziom kaspazy-3 (enzymu stymulującego apoptozę).
Okazało się, że w neutrofilach uzyskanych od kobiet otyłych poziom ROS i kaspazy-3 w obecności soku i czipsów z buraków był wyższy i wynosił odpowiednio 20,9 i 13,9% w porównaniu do wartości oznaczonych w neutrofilach izolowanych od kobiet zdrowych, które kształtowały się odpowiednio na poziomie 12,7 i 9,2%. Świadczy to o wyraźnie silniejszym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym soku i czipsów buraczanych u osób otyłych w porównaniu do osób zdrowych, co stwarza możliwości wykorzystania tych produktów do leczenia otyłości.
Sylimaryna wzmaga przeciwbólowe działanie morfiny
Malekinejad H., Taheri-Broujerdi M., Moradi M. i wsp.: Silimarin potentiates the antinociceptive effect of morphine in mice. Phytother. Res. 2011, 25, 250-255.
Sylimaryna jest flawonolignanem występującym w owocach ostropestu plamistego Silybum marianum (L.) Gaertn. Wykazuje ona wysoką aktywność ochronną w odniesieniu do tkanki wątrobowej. Poza wieloma innymi właściwościami (działanie przeciwnowotworowe, przeciwangiogenne, przeciwcukrzycowe, kardioochronne), sylimaryna odznacza się również silnym działaniem przeciwutleniającym, co ma swoje odzwierciedlenie w łagodzeniu bólu neuropatycznego i powstałego na tle procesu zapalnego.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 30 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Postępy Fitoterapii 1/2012
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii