Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2012, s. 59-60
Bogdan Kędzia
Nowości bibliograficzne
Sok i czipsy z buraka w leczeniu otyłości
Zielińska-Przyjemska M., Olejnik A., Dobrowolska-Zachwieja A i wsp.: In vitro effects of beetroot juice and chips on oxidative metabolism and apoptosis in neotrophils from obese individuals. Phytother. Res. 2009, 23, 49-55.
Badania ostatnich lat wykazały, że stres tlenowy oraz proces zapalny sprzyjają powstawaniu otyłości. Korzeń buraka zwyczajnego, zwanego czerwonym (Beta vulgaris var. Rubra) jest warzywem zawierającym barwnik betalainę, który odznacza się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Autorzy postanowili określić, czy sok i czipsy uzyskane z tego surowca wpływają na metabolizm utleniający i apoptozę neutrofili uzyskanych z krwi obwodowej osób otyłych.
W doświadczeniach in vitro neutrofile izolowano z krwi 15 kobiet otyłych (BMI=34,0 kg/m2). Jako kontroli użyto neutrofile izolowane od 9 kobiet zdrowych (BMI=22,2 kg/m2). Do zawiesiny neutrofili w odpowiednim podłożu dodawano sok lub homogenat z korzeni buraka w ilości 10 mg/ml i po 30 min badano w komórkach poziom ROS (reaktywnych form tlenu) oraz po 24 godz. poziom kaspazy-3 (enzymu stymulującego apoptozę).
Okazało się, że w neutrofilach uzyskanych od kobiet otyłych poziom ROS i kaspazy-3 w obecności soku i czipsów z buraków był wyższy i wynosił odpowiednio 20,9 i 13,9% w porównaniu do wartości oznaczonych w neutrofilach izolowanych od kobiet zdrowych, które kształtowały się odpowiednio na poziomie 12,7 i 9,2%. Świadczy to o wyraźnie silniejszym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym soku i czipsów buraczanych u osób otyłych w porównaniu do osób zdrowych, co stwarza możliwości wykorzystania tych produktów do leczenia otyłości.
Sylimaryna wzmaga przeciwbólowe działanie morfiny
Malekinejad H., Taheri-Broujerdi M., Moradi M. i wsp.: Silimarin potentiates the antinociceptive effect of morphine in mice. Phytother. Res. 2011, 25, 250-255.
Sylimaryna jest flawonolignanem występującym w owocach ostropestu plamistego Silybum marianum (L.) Gaertn. Wykazuje ona wysoką aktywność ochronną w odniesieniu do tkanki wątrobowej. Poza wieloma innymi właściwościami (działanie przeciwnowotworowe, przeciwangiogenne, przeciwcukrzycowe, kardioochronne), sylimaryna odznacza się również silnym działaniem przeciwutleniającym, co ma swoje odzwierciedlenie w łagodzeniu bólu neuropatycznego i powstałego na tle procesu zapalnego.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

19

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

49

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 1/2012
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii