Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2013, s. 260-262
Dawid Król1, Mateusz Gregorczyk1, Agnieszka Szymańska1, Urszula Jankiewicz2, *Paweł Kowalczyk1
Substancje antyoksydacyjne w czerwonym winie
Antioxidant substances in red wine
1Samodzielny Zakład Biologii Mikroorganizmów, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Kierownik (p.o) Samodzielnego Zakładu: dr hab. Barbara Łotocka
2Zakład Biochemii, Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Kierownik Zakładu: dr inż. Sławomir Orzechowski
Summary
Wine is one of the most common component of human material culture, which results in the production of the tradition as well as the culinary culture of southern Europe. In various countries and regions of the same grape variety, you can get your product to their very different characteristics. The main effect of the receipt of such results is the chemical composition of fruits, due to microclimate conditions, soil conditions, weather in the course of the year and the manufacturing process by the manufacturer. Public awareness of the beneficial effects of wine is encountered mainly in the Mediterranean countries. It is in this region for thousands of years the wine is blended into the rituals associated with food. This allows the wine affects the health of people from Mediterranean countries, making this region is listed in the lowest mortality rates are associated with atherosclerosis. Although the people of those areas do not lead very active lives, and their meals are mostly fat, they are not passed on CHD (Coronary Heart Disease). This situation has sparked interest among scientists who are studying in depth the areas of society with a long tradition of wine to advance idea that wine has beneficial properties on human health is identified as the “French paradox”
Wstęp
Wino, zwłaszcza czerwone, może być uznane jako lek. Jego skład chemiczny daje możliwość do wysunięcia tezy, że umiarkowane picie czerwonego wina ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Udowodniono badaniami poprawę metabolizmu, zmniejszenie przyswajania cukrów, ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca (CHD) oraz nowotwory. Przyjmuje się, że zdrowy mężczyzna dziennie maksymalnie może wypić około 350-400 ml, natomiast kobieta ok. 250-300 ml. Każda wyższa dawka będzie działała na niekorzyść, ze względu na podwyższony poziom alkoholu, który po dłuższym stosowaniu może spowodować marskość wątroby. Pozytywny wpływ na organizm człowieka wino wywiera poprzez swoje składniki, a jest ich ponad 100.
W skład wina wchodzą przede wszystkim: etanol, estry, witaminy, kwasy organiczne, aldehydy, alkohole wyższe, nielotne związki azotowe, barwniki, składniki mineralne, cukry, a ponadto mikro- i makroelementy, w tym fosfor, wapń, potas, sód, żelazo, oraz w minimalnych ilościach selen, cynk oraz miedź. W winie znajdują się także witaminy: B1, B2, B6, B12, A, kwas foliowy, kwas askorbinowy, biotyna, witamina PP oraz antocyjany, katechiny, leukoantocyjany, flawonoidy. W diecie człowieka powszechnym składnikiem są także polifenole roślinne. Występują one głównie w zielonej herbacie oraz w czerwonym winie.
Do polifenoli roślinnych wykazujących dużą aktywność przeciwutleniającą zaliczane są takie związki, jak epikatechina, katechina, epigallokatechina, galusan epikatechiny, kemferol, kwercetyna, mirycetyna oraz antocyjany (malwidyna, cyjanidyna) (1). Efekt biologiczny działania tych związków zależy od sposobu, w jaki dostarczane są one do płynów ustrojowych lub tkanek. Na przykład fenole znajdujące się w czerwonym winie hamują w warunkach in vivo utlenianie frakcji lipidowych krwi LDL, chroniąc aktywnie mięsień sercowy. Ważnymi składnikami są również antyoksydanty, takie jak resweratrol. Poniżej omówiono składniki czerwonego wina dające najkorzystniejsze efekty w organizmie człowieka.
Substancje antyoksydacyjne
Resweratrol

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2013-07-20
zaakceptowano do druku: 2013-09-13

Adres do korespondencji:
*dr inż. Paweł Kowalczyk
Samodzielny Zakład Biologii Mikroorganizmów Wydział Rolnictwa i Biologii Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
ul. Samoursynowska 159, 02-776 Warszawa
tel.: +48 (22) 593-27-62, fax: +48 (22) 593-27-61
e-mail: pawel_kowalczyk@sggw.pl

Postępy Fitoterapii 4/2013
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii