Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 53-54
Nowości bibliograficzne
Jabłka zmniejszają zapadalność na choroby nowotworowe
Gerhauser C.: Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice and apple components. Planta Med 2008; 74, 1608-1624.
Jabłka (rodzaj Malus, rodzina Rosaceae) są bogatym źródłem składników odżywczych. W 100 g jabłek znajduje się średnio 0,3 g białka, 0,6 g tłuszczów, 11,4 g węglowodanów, 2,0 g włókien celulozowych, 0,5 g pektyn, 144 mg potasu, 7 mg wapnia, 6 mg magnezu, 12 mg fosforu, 12 mg witaminy C i 0,5 g kwasów organicznych. W jabłkach występują także związki polifenolowe. Ich całkowita ilość w 100 g jabłek wynosi średnio 162 mg, w tym w największych ilościach występują procyjanidyny oligomeryczne (100 mg), poza tym flawanole (26 mg), pochodne kwasu cynamonowego (21 mg), dihydrochalkony (9 mg) i flawonole (6 mg). W świeżym wyciśniętym soku z jabłek znajduje się średnio 62 mg polifenoli, a w handlowym nieklarowanym soku jabłkowym – 30 mg polifenoli w 100 ml.
Autorka dokonuje przeglądu piśmiennictwa na temat zapobiegawczego działania jabłek, soku jabłkowego i produktów otrzymanych z jabłek (ekstrakty, pektyny). Omawia zarówno badania prowadzone na zwierzętach doświadczalnych, jak i grupowe badania epidemiologiczne.
W badaniach na zwierzętach podkreślone zostało przede wszystkim zapobiegawcze działanie soku jabłkowego i ekstraktów z jabłek w przebiegu doświadczalnie wywołanego nowotworu okrężnicy. Zwierzęta otrzymywały dziennie średnio 48 mg polifenoli oraz 82 mg pektyn/kg m.c. przez 7-32 tygodnie. Wyniki badań wskazują, że produkty z jabłek zabezpieczały zwierzęta doświadczalne przed wystąpieniem chemicznie indukowanego nowotworu okrężnicy średnio w 54%.
Równie skuteczne były epidemiologiczne badania zbiorowe przeprowadzane na dużej liczbie ochotników zagrożonych ryzykiem wystąpienia nowotworu. Dla przykładu u ochotników zagrożonych nowotworem płuc, ryzyko wystąpienia tej choroby, przy spożywaniu więcej niż 47 g jabłek lub ich produktów dziennie zmniejszyło się o 60% w porównaniu do ochotników nie spożywających jabłek. W przypadku zagrożenia nowotworem okrężnicy ryzyko to zmniejszyło się również o 60%, a w przypadku zagrożenia nowotworem nerek ryzyko zmniejszyło się o 35% u osób spożywających jabłka lub ich produkty, w porównaniu do osób nie uwzględniających jabłek w swojej diecie.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Postępy Fitoterapii 1/2010
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii