Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2018, s. 134-135
Elżbieta Hołderna-Kędzia
Event – Zioła i produkty pszczele – na zdrowie!
Z inicjatywy słuchaczy Studium Ziołolecznictwa Wielkopolskiej Szkoły Medycznej zorganizowano konferencję naukową poświęconą zagadnieniom naturalnych metod stosowanych w terapii. Spotkanie, które odbyło się w dniu 10 marca 2018 roku, pod hasłem „Zioła i produkty pszczele – na zdrowie!” zgromadziło sporą grupę słuchaczy i studentów z udziałem wybitnych wykładowców z Uczelni Medycznych w Poznaniu i Warszawie. Łącznie wysłuchano 7 interesujących wystąpień.
Aktualnie przy bogatej wiedzy dotyczącej probiotyków i ich pozytywnego wpływu na organizm wiedza związana z prebiotykami jest wciąż uboższa. Bliższych danych na ten temat dostarczyła dr n. farm. Paulina Znajdek-Awiżeń, prezentując wykorzystywane do tego celu znane surowce zielarskie. Omówiła ponadto zagadnienia dotyczące ich efektywnej dawki, korzystnego działania farmakologicznego oraz działań niepożądanych. Powszechnie wiadomo, że rola prebiotyków polega przede wszystkim na wzmacnianiu działania probiotyków, zapewnianiu ich kolonizacji w świetle jelita oraz dostarczaniu błonnika pokarmowego. Natomiast zgodnie z definicją FAO/WHO z 2007 roku prebiotyki określono jako „Niezdolne do życia składniki pokarmowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych”. Pod względem chemicznym są to polimery cukrów prostych – gluko- (β-glukan), frukto- (FOS), trans- i galaktooligosacharydy (GOS) lub polimery innych cukrów (np. galaktooligosacharydy – laktuloza). Ich naturalnym źródłem mogą być takie surowce roślinne, jak: czosnek, karczochy, szparagi, cebula, pszenica, jęczmień, banany oraz surowce zielarskie: cykoria podróżnik, mniszek lekarski, łopian większy, słonecznik bulwiasty, oman wielki, agawa, perz właściwy.
Interesujących danych odnośnie wykorzystania produktów pszczelich w profilaktyce i lecznictwie dostarczył prof. B. Kędzia z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Omówił m.in. możliwości wykorzystania miodu i propolisu w zakażeniach miejscowych i wewnętrznych trudnych do wyleczenia klasycznymi metodami i pozwalających jednocześnie na uzyskanie wysokiej skuteczności terapeutycznej. Szczególnie dobre efekty osiąga się na drodze stosowania tych produktów w dermatologii, zwłaszcza w leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, ran odleżynowych, a także w sytuacji izolowania z ran bakterii opornych na antybiotyki.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

19

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

49

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 2/2018
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii