Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19
Postępy Fitoterapii 4/2011

Spis treści / Contents

Przeciwdrobnoustrojowe działanie derenia
Antimicrobial activity of Cornelian cherry (Cornus mas L.)
Paweł Krzyściak, Mirosław Krośniak, Maciej Gąstoł, Dorota Ochońska, Wirginia Krzyściak – s. 227-231
Ocena właściwości proapoptotycznych etanolowego ekstraktu propolisu w badaniach in vitro**
The in vitro proapoptotic activities evaluation of ethanolic extract of propolis
Robert Kubina, Agata Kabała-Dzik, Rafał Jakub Bułdak, Ewa Szaflarska-Stojko, Paweł Tylka, Beata Bielec, Barbara Stawiarska-Pięta – s. 232-237
Działanie olejku szałwiowego (Oleum Salviae lavandulaefoliae) na bakterie tlenowe izolowane z jamy ustnej, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
Activity of Oleum salviae (Spanish sage essential oil) against aerobic bacteria isolated from oral cavity, respiratory and gasrtointestinal tract
Anna Kędzia, Bożena Dera-Tomaszewska, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Andrzej W. Kędzia, Anna Wojtaszek-Słomińska, Bożena Czernecka – s. 238-242
Hamujące działanie olejków eterycznych na wirusa HSV-1 i HSV-2
The inhibitory effect of essential oil on HSV-1 and HSV-2 virus
Anna Nowak – s. 243-247
Glukozamina – pomoc w leczeniu osteoartrozy
Glucosamine – aid for the treatment of osteoarthrosis
Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka – s. 248-253
Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps
Biostimulating actvitiy of entomopathogenic fungi of the genus Cordyceps
Ewa Karpińska – s. 254-264
Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych
The antioxidant activity of selected berry fruits
Bogna Gryszczyńska, Maria Iskra, Agnieszka Gryszczyńska, Magdalena Budzyń – s. 265-274
Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.)
Nutritional value and pro-healthy properties of asparagus (Asparagus officinalis L.)
Ewa Cieślik, Agnieszka Siembida – s. 275-281
Toksyczność i działanie alergizujące propolisu
Toxicity and sensitizing activity of propolis
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 282-291
Nowości bibliograficzne
Prof. dr hab. Bogdan Kędzia – s. 297-298