Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Nowa Stomatologia 3/2001, s. 47-48
Gabriela Cyprysiak1, Anna Marczak-Wojtyńska1, Wiesław Tadeusiak2
Ocena aktywności alfa-amylazy w obecności wybranych materiałów stosowanych w uzupełnianiu twardych tkanek zęba, badanie in vitro – doniesienie wstępne
Evaluation of in vitro activity of alpha – amylase enzyme in presence of chosen materials used for restoration of tooth hard tissues. Initial report
1 z Zakładu Stomatologii Zachowawczej CMKP w Warszawie
Kierownik Zakładu: dr n. med. Anna Marczak-Wojtyńska
2 z Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej SPSK CMKP w Warszawie
Kierownik Zakładu: dr n. med. Wiesław Tadeusiak



Ślina stanowi wygodny, alternatywny w stosunku do surowicy krwi, materiał do badań klinicznych i diagnostycznych ze względu na zawartość immunoglobulin, innych białek, aminokwasów, hormonów, enzymów, składników organicznych i nieorganicznych, których obecność pozwala określić stan fizjologii organizmu lub wykryć patologię (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Rola śliny i możliwość jej wykorzystania wzrasta w miarę rozwoju technik badawczych i analitycznych.
Jednym ze składników śliny jest enzym alfa-amylaza. Enzym ten obecny w środowisku jamy ustnej występuje w płynie dziąsłowym i naddziąsłowej płytce nazębnej w postaci alfa-s izoenzymu, produkowanego przez gruczoły ślinowe, w odróżnieniu od alfa-p produkowanego przez trzustkę. Oba enzymy zachowują się niemal identycznie, wytwarzając te same produkty (10).
Alfa-amylaza jest enzymem hydrolizującym alfa-1,4-glukany zbudowane z co najmniej trzech reszt glukozy.
Alfa-amylaza występuje u człowieka w narządach i płynach ustrojowych. Najwyższą aktywność wykazuje sok trzustkowy i ślina, a następnie surowica krwi i mocz.
Oznaczenie aktywności alfa-amylazy pozwala diagnozować i śledzić przebieg różnych jednostek chorobowych (10).
CEL PRACY
Oznaczenie aktywności alfa-amylazy w obecności wybranych materiałów stosowanych do uzupełnienia twardych tkanek zęba.
MATERIAŁ I METODY
Do badań laboratoryjnych in vitro oceny aktywności alfa-amylazy w obecności wybranych materiałów stomatologicznych użyto alfa-amylazę firmy ICN o numerze katalogowym 191239 rozpuszczonej w substytucie śliny o nazwie handlowej Glandosane.
W badaniu zastosowano amylazę trzustkową wieprzową z uwagi na to, iż nie jest dostępny handlowo izoenzym amylazy ślinowej ludzkiej.
Izoenzym trzustkowy wykazuje podobne właściwości, w tym wytwarza te same produkty co izoenzym amylazy ślinowej.
W doświadczeniu wykorzystano następujące materiały: Amalcap-plus Non-gamma-2, Ariston AT, Compoglass F Cavifil firmy Vivadent oraz Herculite XRV firmy Kerr.
Z wyżej wymienionych materiałów przygotowano po 5 próbek w kształcie walca o średnicy 4 mm i wysokości 6 mm.
Próbki przygotowano techniką zalecaną przez producenta i umieszczono na godzinę w naczyniach z wodą destylowaną, a następnie w cieplarce w temperaturze 37 stopni C, wilgotności równej 100%, inkubując przez 24 godziny.
Kolejnym etapem doświadczenia było przygotowanie roztworu składającego się z 25 mikrolitra alfa-amylazy i 1 ml substytutu śliny (Glandosane) w którym zanurzano pojedyncze próbki materiałów i inkubowano przez 2 godziny w cieplarce.
Następnie powyższy roztwór rozcieńczono 200-krotnie i z tego pobierano 25 mikrolitra do właściwego oznaczenia aktywności alfa-amylazy. Aktywność enzymatyczną alfa-amylazy oznaczono metodą kinetyczną wykorzystując spektrofotometr Epoll-20 w temperaturze 37°C i długości fali 405 nm z zastosowaniem testu diagnostycznego firmy Alpha Diagnostics.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. Epstein J.: The role of saliva in oral health and the causses and effects of xerostomie. J Can Dent. Assoc., 1992, 58, 217-219. 2. Płocica I. i wsp.: Ślina – fizjologia i patologia w schorzeniach jamy ustnej. Klinika Stomatologiczna. 1995, 1/2, 25-27. 3. Płocica I. i wsp.: Aktywność alfa-amylazy ślinowej a stan zaawansowania infekcji w przyzębiu. Czas. Stomat. 1998, LI, 319-324. 4. Moss R.: Rola śliny w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej. Stomat. Współczesna 1994, 154-158. 5. Tadeusiak W., Krawczyński M.: Ślina jako materiał wyjściowy w badaniach laboratoryjnych. Post. Nauk Med. 1989, II, 192-196. 6. Zakrzewska I., Pietryńczak M.: Aktywność alfa-amylazy granulocytarnej (neutrofili) w przebiegu radioterapii u chorych na raka jajnika. Diag. Lab. 1997, 33 (3), 369-373. 7. Zakrzewska I., Pietryńczak M.: Zmiany aktywności alfa-amylazy i jej izoenzymu śliniankowego w surowicy i moczu po chirurgicznym leczeniu nowotworów jajnika. Ginek. Pol. 1996, 67 (10), 504-509. 8. Zakrzewska I. i wsp.: Zmiany aktywności alfa-amylazy w surowicy i moczu u chorych z różnymi typami histologicznymi raka płuca. Pneumon. i Alergol. Pol. 1992, 60 (7/8), 42-47. 9. Zakrzewska I., Wolska K. i wsp.: Aktywność alfa-amylazy śliniankowej w surowicy i moczu chorych na gruczolakoraka płuca. Nowotwory 1993, 43 (4), 331-336. 10. Szczeklik E.: Enzymologia Kliniczna 1974, PZWL Warszawa. 11. Kaczmarek U.: Aktywność alfa-amylazy w ślinie osób odpornych i podatnych na próchnicę z rejonów o różnej zawartości fluoru w wodzie do picia. Czas. Stomat., 1991, 44, 585-589. 12. Kohavi D. et al.: Alpha-amylase and Salivary albumin adsorption onto titanium, enamel and dentin: an in vivo study. Biomaterials 1997, 18, 903-906. 13. Zhitkov Miu, Leont´ev V.K.: The possible mechanisms of alkaline phosphatase and alpha-amylase immobilization in dental enamel. Stomatologia – Mosk., 1997, 76, 9-12.
Nowa Stomatologia 3/2001
Strona internetowa czasopisma Nowa Stomatologia