Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Chcesz wydać pracę doktorską, habilitacyjną czy monografię? Zrób to w Wydawnictwie Borgis – jednym z najbardziej uznanych w Polsce wydawców książek i czasopism medycznych. W ramach współpracy otrzymasz pełne wsparcie w przygotowaniu książki – przede wszystkim korektę, skład, projekt graficzny okładki oraz profesjonalny druk. Wydawnictwo zapewnia szybkie terminy publikacji oraz doskonałą atmosferę współpracy z wysoko wykwalifikowanymi redaktorami, korektorami i specjalistami od składu. Oferuje także tłumaczenia artykułów naukowych, skanowanie materiałów potrzebnych do wydania książki oraz kompletowanie dorobku naukowego.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2011, s. 3-8
*Anna Kędzia
Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych
The activity of cinnamon oil (Oleum Cinnamomi) against anaerobic bacteria
Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej, Katedra Mikrobiologii, Gdański Uniwersytet Medyczny
Kierownik Zakładu i Katedry: dr hab. Anna Kędzia, prof. ndzw.
Summary
In the present study, cinnamon oil (Oleum Cinnamomi) were investigated for activity against 31 anaerobic bacteria isolated from oral infections. The susceptibility (MIC) anaerobes was determined by means of plate dilutions technique in Brucella agar with 5% sheep blood, menadione and hemin. The inoculum containing 105 CFU/spot was seeded with the Steers inoculator upon the surface of agar. Incubation the agar plates was performed in anaerobic conditions at 37°C for 48 hrs. The MIC was interpreted as the lowest concentrations of cinnamon oil completely inhibiting the growth of bacterial strains. The results indicated that the most susceptible to tested oil from Gram-negative rods were the strains from the genera of Bacteroides (MIC = 0.25-0.5 mg/ml). However, remaining Gram-negative bacteria were slightly less susceptible to oil (MIC = 0.5-1.0 mg/ml). From among Gram-positive anaerobes the most sensitive were the cocci than rods (MIC ≤ 0.06-0.5 mg/ml). The concentrations ≤ 0.06 mg/ml inhibited the growth 57% of strains of cocci. The Gram-positive anaerobic bacteria were more sensitive to tested essential oil than Gram-negative.
Cynamon jest jedną z roślin wymienianych w Starym Testamencie, w Księdze Rodzaju (1, 2). Znali go starożytni Grecy, Rzymianie i Chińczycy. W starożytnym Egipcie był wykorzystywany do balsamowania zwłok oraz jako kadzidło. Dodawano go do bardzo drogich aromatycznych maści stosowanych jako kosmetyki. Olejek cynamonowy został opisany przez Dioskuridesa (1). Święta Hildegarda (1098-1179) zalecała cynamon do spożywania, jako korzystny dla zdrowia. Kora cynamonowca została uznana za surowiec i umieszczona w 1750 r. w Farmakopei Wirttemberskiej, a nieco później (w 1917 r.) w Farmakopei Królestwa Polskiego (2).
Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), osiągającym do 10-12 m wysokości. Uprawiany jest na Sri Lance, Seszelach, Mauritiusie i Madagaskarze. Wytwarza skórzaste zielone liście, kształtu jajowatego o długości ok. 18 cm. Kwiaty barwy żółtawo-zielonej, o przyjemnym zapachu zebrane w wiechy, są umiejscowione w kątach liści. Owocem jest zielonogranatowa czarna jagoda (2). Poza cynamonowcem cejlońskim znane są też inne gatunki, tj. cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum), cynamonowiec jawajski (Cinnamomum burmannii), cynamonowiec indonezyjski (C. inersi), cynamonowiec indyjski (C. tanula), cynamonowiec sajgoński (C. loureivii), cynamonowiec australijski (C. oliverii) oraz cynamonowiec nowogwinejski (C. massoia). Wszystkie cynamonowce wytwarzają olejek eteryczny, którego skład jest uzależniony od gatunku. Głównym składnikiem olejku jest aldehyd cynamonowy (68-75%) i eugenol (ok. 8-10%) (1, 3, 4). Olejek cynamonowy otrzymywany jest z kory (1-1,5%) i liści (1,5-2%) metodą destylacji z parą wodną. Olejek cynamonowy cejloński poza aldehydem cynamonowym zawiera aldehyd benzoesowy i dihydrocynamonowy oraz octan cynnamylu, eugenol, kuminol, limonen, kwas cynamonowy, linalol, α-pinen i 1,8-cyneol (1, 3). Olejek otrzymywany z kory zawiera więcej aldehydu cynamonowego niż pozyskiwany z liści. Wykazano też, że w olejku eterycznym uzyskiwanym z liści jest więcej eugenolu (70-80%) w porównaniu do olejku otrzymanego z kory (10-18%) (4-7). Olejek cynamonowy ma barwę żółtą do brązowej i staje się ciemniejszy po kontakcie z powietrzem. Ma charakterystyczny aromatyczno-korzenny zapach.
Cynamon jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. W postaci mielonej, rzadziej w postaci kawałków kory, stosowany jest od stuleci jako przyprawa do potraw mięsnych i rybnych. Jednak szczególne miejsce zajmuje w cukiernictwie (1-5, 8). Dodawany jest do deserów, ciast, herbat, kawy, kompotów, marmolad, likierów, nalewek i grzanego wina. Wykorzystuje się go w kosmetyce (olejek eteryczny, zmielone nasiona) do produkcji kremów i perfum. W stomatologii olejek cynamonowy stosowany jest ze względu na korzystne działanie w zapaleniach dziąseł i próchnicy zębów (4, 9, 10). Produkowane są też pasty do zębów zawierające ten olejek. Zarówno olejek cynamonowy, jak i wyciągi z kory cynamonowca cejlońskiego wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do poprawiania zapachu i smaku leków, szczególnie tych, które zawierają substancje gorzkie. Olejek znalazł też zastosowanie w rolnictwie (6). Jest wśród innych olejków, tj. lebiodkowego i goździkowego, w składzie preparatu Heriox, dodawanego do pasz dla zwierząt, który wzmaga wydzielanie enzymów trzustkowych ułatwiających trawienie; działa hepatoochronnie.
Wyciągi z kory i olejek cynamonowy, ze względu na swoje korzystne właściwości, znalazły zastosowanie w lecznictwie. Preparaty zawierające wyciągi lub olejek są używane w przypadku niestrawności, wzdęć, stanów skurczowych żołądka i jelit oraz przy braku łaknienia. Badania wykazały, że wyciąg z kory cynamonowca zapobiega wrzodom żołądka (8, 11). Ponadto udowodniono, że dzięki antyseptycznym właściwościom cynamon zapobiega zatruciom pokarmowym i niestrawności (1, 2, 5, 8, 11). Olejek jest dodawany do preparatów ziołowych poprawiających trawienie i łaknienie (np. Zioła szwedzkie). Z przeprowadzonych badań wynika też, że zarówno cynamon, jak i olejek wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i obniżają ciśnienie krwi (12, 13). Ponadto udowodniono, że cynamon przyczynia się do obniżania poziomu glukozy i cholesterolu w surowicy krwi (1, 2, 14-17). W kolejnych doświadczeniach in vivo, przeprowadzonych na szczurach rasy Wistar, u których sztucznie wywołano cukrzycę, wykazano znaczne (p < 0,05) obniżenie poziomu triglicerydów, frakcji HDL i całkowitego cholesterolu po doustnym podaniu aldehydu cynamonowego w dawce 20 mg/kg m.c. przez 45 dni, w porównaniu z grupą kontrolną (18). Badania kliniczne przeprowadzone w Pakistanie wskazują, że codzienne spożywanie cynamonu oddziałuje korzystnie, przyczyniając się do obniżenia poziomu glukozy, triglicerydów, frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy krwi u chorych na cukrzycę typu 2 (1). Takie efekty uzyskuje się po stosowaniu cynamonu w dawce ≥ 1,0 g na dobę (1). Założenie to potwierdziły inne badania na zwierzętach, u których stosowanie cynamonu w dawkach 1, 3 i 6 g dziennie przez 4 dni okazało się pomocne w leczeniu cukrzycy typu 2 (18). Olejek z kory cynamonowca jest wykorzystywany w leczeniu przeziębień, grypy, zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych (1, 8, 19-21). Może być stosowany do masażu, kąpieli, kompresów i inhalacji (1, 20). Olejek cynamonowy polecany jest w zakażeniach dróg oddechowych; do stosowania w mieszaninie z innymi olejkami w aerozoloterapii, szczególnie u dzieci (20). Cynamon jest też dodawany do mieszanek ziołowych o działaniu przeciwreumatycznym (1). Wykazuje również właściwości przeciwgorączkowe (21, 22), przeciwbólowe (23-25) i przeciwzapalne (1). Niektórzy autorzy wskazują też na przeciwnowotworowe działanie składników olejku cynamonowego (23-25). Badania wykazały przeciwutleniające i przeciwmutagenne działanie olejku lub jego składników (5, 26-31).
Olejek cynamonowy wchodzi w skład kilku preparatów roślinnych o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym i wielokierunkowym zastosowaniu w lecznictwie. Wśród preparatów są: Aromatol (Hasco-Lek), Amol (Altana Pharma), Argol, Argol Grip, Argol Rheuma (Alba Thyment) i Melisana Klosterfrau (Klosterfrau). Olejek cynamonowy wykazuje też działanie przeciwpasożytnicze i jest używany do zwalczania pasożytów skóry (wszy, świerzb) i przewodu pokarmowego (1, 32, 33), oraz w zakażeniach skóry (kurzajki, trądzik) (1). Może być stosowany jako repelent i środek insektobójczy (34, 35). Preparat Antisol (Gemi) zawierający w składzie olejek cynamonowy, w postaci żelu i płynu, skutecznie zapobiega ukłuciom komarów i kleszczy.
Wyciągi oraz olejek z kory i liści cynamonowca cejlońskiego oraz ich składniki charakteryzują się silnym działaniem wobec bakterii (3, 8, 19, 21, 31, 36-50), grzybów (36, 38, 51-57) i wirusów (58). Badania wykazały wysoką wrażliwość na olejek szczepów Gram-dodatnich ziarniaków, tj. Staphylococcus aureus (3, 19, 21, 31, 36, 37, 39, 43, 46), S. epidermidis (6, 43), Enterococcus faecalis (19, 31, 37, 38), Streptococcus pneumoniae (21), S. pyogenes (38), S. agalactiae (43) oraz Gram-dodatnich pałeczek Bacillus subtilis (8, 37, 38, 46), B. cereus (3, 38, 46), B. brevis (38) i Corynebacterium spp. (36). Udowodniono też aktywność olejku wobec Gram-ujemnych bakterii, w tym Escherichia coli (3, 8, 19, 21, 31, 38, 40, 43, 44), Klebsiella pneumoniae (3, 8, 19, 31), Proteus vulgaris (8, 31), P. mirabilis (3), Pseudomonas aeruginosa (3, 8, 19, 31, 46), Haemophilus influenzae (21), Salmonella typhi (38), S. typhimurium (3, 19, 40). Wykazano też wysoką wrażliwość na olejek szczepów Helicobacter pylori, które są przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy (48-50). Tylko w pojedynczych publikacjach opisano działanie olejku wobec wybranych bakterii beztlenowych, tj. Clostridium difficile (47), C. botulinum (38), Bifidobacterium longum, B. breve (44), B. inopinatum (obecnie Scardovia inopinata), B. denicolens (obecnie Parascardovia denticolens) i B. dentium (45). W piśmiennictwie brak jest publikacji nt. działania olejku cynamonowego na bakterie beztlenowe jamy ustnej, które często uczestniczą w jej zakażeniach.
Celem pracy było oznaczenie aktywności olejku cynamonowego wobec bakterii beztlenowych wyizolowanych z jamy ustnej.
Materiały i metody
Bakterie beztlenowe wykorzystane w badaniach zostały wyhodowane z materiałów pobranych od pacjentów z zakażeniami w obrębie jamy ustnej. Bakterie beztlenowe były identyfikowane zgodnie z obecnie obowiązującymi zasadami (59-61). Ocenie wrażliwości poddano 31 szczepów bakterii beztlenowych należących do rodzajów: Prevotella (6 szczepów), Porphyromonas (2), Bacteroides (5), Fusobacterium (5), Micromonas (1), Finegoldia (3), Peptostreptococcus (3), Actinomyces (2), Propionibacterium (4) oraz 5 szczepów wzorcowych z gatunków: Bacteroides fragilis ATCC 25285, Fusobacterium nucleatum ATCC 25586, Finegoldia magna ATCC 29328, Peptostreptococcus anaerobie ATCC 27337 i Propionibacterium acnes ATCC 11827.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 15 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 35 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2011-03-09
zaakceptowano do druku: 2011-03-19

Adres do korespondencji:
*Anna Kędzia
Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej Katedra Mikrobiologii, GUMed
ul. Do Studzienki 38, 80-227 Gdańsk
tel.: (58) 349-21-85
e-mail: zmju@amg.gda.pl

Postępy Fitoterapii 1/2011
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii