Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2005, s. 71-72
Kamil Hozyasz
Kwas foliowy – zarys tematu. Źródła witaminy, zapobieganie wadom wrodzonym
Folic acid: sources, prevention of congenital abnormalities – short review
z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. A. Milanowski
Summary
Taking folate before conception and then for the first trimester reduces the risk of ocurrence of congenital abnormalities. Promoting the use of folic acid supplements is an importing issue for family doctors.
W medycynie kwasem foliowym (folianami) określa się grupę związków chemicznych rozpuszczalnych w wodzie, będących pochodnymi kwasu pteroiloglutaminowego. Zawierają one pierścień zasady pterydynowej, cząsteczki kwasu paraaminobenzoesowego oraz kwasu glutaminowego. W skład naturalnych folianów wchodzi zazwyczaj od trzech do siedmiu reszt glutaminowych. Kwas foliowy, wytwarzany przez bakterie, grzyby i rośliny, jest niezbędną witaminą dla ssaków. Podobieństwo sulfonamidów do kwasu paraaminobenzoesowego jest podstawą ich hamującego wpływu na rozwój drobnoustrojów samodzielnie wytwarzających foliany. Pochodne kwasu foliowego odgrywają istotną rolę w syntezie kwasów nukleinowych oraz przenoszeniu grup jednowęglowych (przemiany aminokwasów jak: seryna, glicyna, histydyna, metionina i homocysteina; biosynteza choliny; metylacja DNA – upośledzenie tego procesu może prowdzić m.in. do utraty kontroli nad protoonkogenami). Preparaty kwasu foliowego znajdują zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu patologii, np. niedokrwistości makrocytarnej, nieswoistych zapaleniach jelit, aktywnej celiakii, depresji, zaburzeniach organogenezy, nawracających poronieniach i rzucawce porodowej, miażdżycy (8). Zazwyczaj całkowita dobowa podaż kwasu foliowego (dieta + farmaceutyki) w ilości 300-400 mcg/dobę ustala stężenia promiażdżycowego aminokwasu homocysteiny, który zyskał przydomek „cholesterolu XXI wieku”, w przedziale od małych do średnich u większości osób. Kwas paraaminosalicylowy, sulfasalazyna, niektóre leki przeciwpadaczkowe, izoniazyd, doustne środki antykoncepcyjne zwiększają zapotrzebowanie na tę witaminę.
Głównym źródłem kwasu foliowego w diecie człowieka są surowe ciemnozielone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, żółtka jaj, żółte sery, wątróbka, produkty zbożowe z „grubego” przemiału. W ostatnich latach wzrasta spożycie warzyw i owoców, ale jednocześnie występują trendy mogące zmniejszać dobową podaż tej witaminy w diecie. W wysokoprzetworzonych produktach spożywczych systematycznie maleje zawartość witaminy w czasie długotrwałego przechowywania. W Polsce nadal duże jest spożycie pieczywa, ale maleje udział wypieków z mąki żytniej (to zboże cechuje największa zawartość witaminy) na tzw. zaczynie (w czasie „wyrastania” ciasta syntetyzowane są duże ilości kwasu foliowego).
Zarówno osoby dorosłe jak i młodzież cechuje małe przeciętne spożycie kwasu foliowego (2, 3). U jednej trzeciej pacjentów hospitalizowanych w Polsce występują niedobory kwasu foliowego (6).

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

Medycyna Rodzinna 2/2005
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna