Postępy Fitoterapii 3/2005

Spis treści / Contents

Efekty wprowadzenia przypraw orientalnych do polskiej diety
Effects of the introduction of oriental species to polish diet
Kamil Hozyasz, Magdalena Chełchowska - s. 68-70
Aktywność biologiczna flawonoidów
The biological activity of flavonoids
Justyna Ostrowska, Elżbieta Skrzydlewska - s. 71-79
Ziele dziurawca zwyczajnego – składniki czynne i potencjalne zastosowania lecznicze
St. John´s wort – active compounds and potential medical application
Sebastian Turek - s. 80-86
Miłorząb japoński – pomnik przyrody i roślina lecznicza
Ginkgo biloba – nature monument and medicinal plant
Olaf Kalisz, Tadeusz Wolski, , Marek Gerkowicz - s. 87-90
Terapia zaburzeń krążenia obwodowego i mózgowego przy użyciu preparatów z miłorzębu dwuklapowego ( Ginkgo biloba)
Peripheral and cerebral circulatory disturbances therapy and administration of ginkgo biloba preparations
Olaf Kalisz, Tadeusz Wolski, , Marek Gerkowicz - s. 91-97
Właściwości lecznicze szczawi (Rumex. sp. L.)
Therapeutic properties of docks (Rumex sp. L.)
Magdalena Wegiera, Danuta H. Smolarz - s. 98-102
Właściwości biologiczne i działanie lecznicze pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły
Biological properties and therapeutic action of bee pollen
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia - s. 103-108
Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych – oleje, margaryny, masło, tłuszcze mieszane, majonezy
Fatty acids in market food products – oils, margarines, butter, mixed fats, mayonnaises
Jarosław Balas - s. 109-114
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia - s. 115-116