Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Medycyna Rodzinna 4/2015, s. 179-181
Anna Banaś, Anna Korus
Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii
Health-promoting properties of fruit and products of chokeberry
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków
Summary
The purpose of the article was to discuss health-promoting properties of chokeberry fruit and the potential of the use in the industry. Aronia or chokeberry (Aronia melanocarpa) native to North America. Reached Europe in the seventeenth century. History of its cultivation in Polish is not too long. In the eighties of the last century, the cultivation of chokeberry on the plots, mainly as ornamental shrub. This plant does not make any major problems during cultivation, because it is resistant to pests and diseases, thus there is also no need to use plant protection products. Currently, Poland is the largest exporter of this fruit in the world. Recently more and more attention is directed to the natural ingredients contained in the food, the intake has a positive effect on human health and protects against many diseases. Many studies show health-promoting properties of polyphenolic compounds such as anthocyanins, procyanidins and chlorogenic acid, present in fruits chokeberry. Food industry and medicinal sees strong manufacturing capability in the use of these fruits, both as a basic raw material and additive enriching food and medicines.
Wstęp
Wzrost zapotrzebowania na żywność prozdrowotną, korzystnie wpływającą na zdrowie człowieka oraz przeciwdziałającą chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym, starzeniem organizmu, dietozależnym (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory) powoduje, że producenci coraz częściej i chętniej rozszerzają swój asortyment o produkty funkcjonalne (1).
Jedną z grup związków o najszerszym spektrum działania na nasz organizm są antyoksydanty. Do tej grupy zaliczane są: antocyjany, flawonole, fenolokwasy, garbniki oraz witaminy (C, B2, B6, E, P, PP) i składniki mineralne (2).
Szukając nowych, atrakcyjnych rozwiązań podnoszących zarówno walory organoleptyczne, jak i właściwości prozdrowotne, aronia stała się dobrym rozwiązaniem do projektowania żywności. Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ składników aronii na zdrowie człowieka. Ponadto owoce te mają wyraźne cechy sensoryczne. Cierpki smak i intensywna barwa powodują, że aronia ma wysoki potencjał do wykorzystania jako surowiec przy projektowaniu żywności funkcjonalnej.
Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Krzew ten pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie rozpowszechniony jest w Rosji i w Europie Wschodniej, w tym w Polsce (3-5). Dzięki odporności aronii na szkodniki i choroby nie ma konieczności stosowania środków ochrony roślin w uprawie tego gatunku. Tym samym doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej (4), co przy obecnej tendencji zastępowania składników szkodliwych, sztucznych, naturalnymi pochodzącymi z plantacji ekologicznych sprawia, że aronia szybko rozszerza swoje zastosowanie w wielu produktach.
Krzew aronii może rosnąć niemal w każdych warunkach, zarówno na gruntach o słabej klasie botanicznej (nawet V klasa gleby), jak i jest odporna na wiosenne przymrozki.
W sierpniu drobne owoce o cierpkim smaku dojrzewają, nabierając ciemnoczarnej barwy. Wydajność zbiorów owoców wynosi od 10-17 ton/ha. Rocznie w Polsce produkowane jest od 35-40 tys. ton owoców, z czego większość, bo aż 90%, jest eksportowana. Spowodowało to, że Polska jest największym eksporterem tych owoców na świecie (6). Dzięki licznym publikacjom prof. Iwony Wawer z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie rozpowszechniono polską aronię także u japońskich odbiorców. Profesor Wawer podkreślała w swoich pracach korzystny wpływ właściwości owoców aronii między innymi w łagodzeniu skutków popromiennych, z którymi Japonia boryka się po wybuchu elektrowni jądrowej w Fukushimie (7).
Aronia jako surowiec przemysłowy

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 15 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 35 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2015-11-10
zaakceptowano do druku: 2015-12-01

Adres do korespondencji:
Anna Banaś
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Wydział Technologii Żywności Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
ul. Balicka 122, 30-149 Kraków
tel. +48 (12) 662-47-55
amoryl@op.pl

Medycyna Rodzinna 4/2015
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna