Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Medycyna Rodzinna 5/2003, s. 156-158
Kamil Hozyasz
Pokarm kobiecy i mieszanki sojowe w żywieniu niemowląt na diecie wegańskiej
The key role of breast-feeding and soy formulas in vegan diet for infants
z Kliniki Pediatrii Instyttutu matki i Dziecka w Warszawie
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Andrzej Milanowski
Summary
The purpose of this paper is to identify important isssues in the feeding of vegan infants
W ostatnich 20 latach w Europie Zachodniej oraz w USA stale wzrastała liczba ludzi decydujących się na stosowanie ścisłej diety roślinnej (weganie). W Polsce obserwowana jest podobna tendencja, jednakże w znacznie mniejszej skali. Weganie w naszym kraju napotykają na wiele trudności w związku z brakiem tradycji stosowania diety bezmięsnej. Gdy rodzice wybierają taką dietę dla swoich dzieci to spotykają się niejednokrotnie z wrogością ze strony środowiska medycznego. Obecny stan wiedzy z zakresu nauk biologicznych prowadzi do wniosku, by za najoptymalniejszą dietę dla dzieci uważać taką, która obejmuje zarówno produkty pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Nie wymaga ona podejmowania szczególnych starań celem prawidłowego zbilansowana. W przypadku diety wegańskiej trzeba myśleć o zabezpieczeniu podaży pokarmów o zwiększonej gęstości energetycznej, zawartości pełnowartościowego białka, niektórych makro- i mikroelementów czy stosowania suplementacji witaminą B12 czy D3. Niemniej nie można twierdzić, że nie jest możliwy prawidłowy rozwój dziecka gdy pozostaje ono na diecie wegańskiej – wymaga to jednak wysiłku popartego szczegółową wiedzą w zakresie układania i suplementowania diety. Amerykańskie Towarzystwo Pediatryczne oraz Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne wyraziły opinię, że dieta wegańska, po spełnieniu pewnych warunków, może być stosowana zarówno w żywieniu niemowląt jak i dzieci starszych, na które to zalecenia często powołują się osoby propagujące tę dietę w naszym kraju. Polski Zespół Ekspertów w sprawie stosowania w wieku rozwojowym diet wegetariańskich autoratywnie zdeklarował, że dieta wegańska nie jest dopuszczalną dietą dla osób w wieku rozwojowym.
W wielu przypadkach motywacją do wyboru diety wegańskiej są względy religijne czy reprezentowanie antyantropocentrycznego systemu filozoficznego. Jemy by żyć a nie żyjemy by jeść. Wielu wegan posiadających dzieci nie decyduje się na stosowanie diety semiwegetariańskiej u dzieci, argumentując, że porzucanie przyjętego w życiu systemu wartości pozostaje w sprzeczności z ideami wolności człowieka, który ma prawo do szczęścia i zdrowia, nie ograniczonego tylko do wymiaru biologicznego. I dlatego warto by lekarz rodzinny znał podstawowe zasady żywienia niemowlęcia w rodzinie wegańskiej.
Niemowlęta powinny być karmione wyłącznie pokarmem matki co najmniej przez 4, a optymalnie przez 6 pierwszych miesięcy życia. Celem poprawy profilu kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym karmiące piersią wegetarianki powinny spożywać produkty zasobne w kwas linolenowy (np. olej lniany i sojowy, siemię lniane) natomiast ograniczyć spożycie kwasu linolowego (oliwa z oliwek) oraz unikać twardych margaryn. Korzystne może być włącznie do diety alg zawierających triacylglycerol połączony z kwasem dokozaheksaenowym. Zaleca się suplementację karmiącej piersią matki preparatami wielowitaminowymi zawierającymi cyjanokobalaminę, witaminę D3 oraz ryboflawinę lub zalecenie spożywania specjalnie wzbogacanej żywności. Rekomendowana jest suplementacja wegańskich niemowląt karmionych piersią następującymi witaminami i mikroelementami: 1. po urodzeniu witamina K 0,5-1 mg i.m. lub 1-2 mg doustnie; 2. witamina D3 co najmniej 200IU/dobę; 3. witamina B12 0,4 mg/dobę w 1-5 miesiącu a następnie 0,5 mg/dobę od 6 miesiąca życia; 4. żelazo 1 mg/kg/dobę od 4-6 miesiąca życia; 5. fluor 0,25 mg/dobę od 7 miesiąca życia gdy spożywana woda zawiera mniej niż 0,3 ppm fluoru. Przedmiotem dyskusji jest celowość suplementacji cynkiem starszych niemowląt.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

19

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

49

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrtion. Soy protein-based formulas: recommendations for use in infant feeding. Pediatrics 1998; 101:148-153. 2. Committee on Nutrition, American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. 4th ed. Elk Grove Village 1998. 3. Lasekan JB et al.: Growth of newborn, term infants, fed soy formulas for 1 year. Clin Pediatr 1999; 38:563-571. 4. Lonnerdal B.: Effects of maternal dietary intake on human milk composition. J Nutr 1986; 116:499-513. 5. Mangels A.R., Messina V.: Considerations in planning vegan diets: Infants. J Am Diet Assoc 2001; 101:670-677. 6. Stanowisko Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii i Zespołu Ekspertów w sprawie stosowania w wieku rozwojowym diet wegetariańskich. Przegl Pediatr 2002, 32:242. 7. The American Dietetic Association. Position on of The American Dietetic Association: Vegetarian Diets. J Am Diet Assoc 1997; 97:1317-1321. 8. Zmora E. et al.: Multiple nutritional deficiences in infants from a strict vegetarian community. Am J Dis Child 1979; 133:141-144.
Medycyna Rodzinna 5/2003
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna