Postępy Fitoterapii 4/2015

Spis treści / Contents

Prace doświadczalne
Original papers
Badanie aktywności ekstraktów propolisowych wobec wybranych gatunków grzybów pleśniowych
The activity of propolis extracts against selected moulds
Magdalena Woźniak, Izabela Ratajczak, Patrycja Kwaśniewska, Grzegorz Cofta, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Bartłomiej Mazela – s. 205-209
Aktywność preparatu Aromatol wobec bakterii beztlenowych
The activity of Aromatol against anaerobic bacteria
Anna Kędzia, Aida Kusiak, Barbara Kochańska, Łukasz Lassmann, Anna Wojtaszek-Słomińska, Andrzej W. Kędzia – s. 210-215
Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych
The composition of fruit teas available on the polish market of foodstuffs
Artur Adamczak, Anna Forycka, Waldemar Buchwald – s. 216-222
Prace przeglądowe
Review papers
Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych
Nigella sativa L. – plant with the pleiotropic features
Magdalena Borusiewicz, Zbigniew Janeczko – s. 223-236
Turnera diffusa Willd. ex Schult. jako roślina lecznicza
Turnera diffusa Willd. ex Schult. as medicinal plant
Justyna Kwitowska, Irena Matławska, Małgorzata Wojcińska – s. 237-243
Inhibitory tyrozynazy z grzybów i porostów jako regulatory melanogenezy
Tyrosinase inhibitors of fungi and lichens as regulators of melanogenesis
Natalia Zakęs, Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka – s. 244-249
Fukoidan – polisacharyd o wielokierunkowej aktywności biologicznej
Fucoidan – polysaccharide with multiactive biological activity
Barbara Jękot, Bożena Muszyńska, Tamara Mastalerz, Beata Piórecka – s. 250-257
Aktywność antybiotyczna miodu manuka i jego działanie na drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka
The antibiotic activity of manuka honey and its activity on human pathogenic microorganisms
Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 258-262
Próby zastosowania szałwii w leczeniu zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera
Applications of salvia in treating cognitive disorders and Alzheimer’s disease
Zygmunt Zdrojewicz, Damian Pypno, Bartosz Bugaj, Krzysztof Cabała, Mateusz Waracki – s. 263-267
Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów
Health promoting properties of fruits, vegetables and their products
Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński – s. 268-271
Kronika
Chronicle
INTERHERBA 2015 „Fitoterapia w praktyce lekarskiej”
Elżbieta Hołderna-Kędzia – s. 272-273
Przegląd czasopism zagranicznych
Review of foreign periodicals
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia – s. 274-275