Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2017, s. 165-166
Elżbieta Hołderna-Kędzia
VII Ogólnopolska Konferencja Dietetyki



W dniach 17-18 marca w Centrum Wykładowym Politechniki Łódzkiej odbyła się VII Ogólnopolska Konferencja Dietetyki pod patronatem honorowym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, prezydenta miasta Łodzi, marszałka województwa łódzkiego i Ministerstwa Zdrowia. Trud organizacyjny podjęły: Polskie Stowarzyszenie Dietetyków (PSD), Fundacja dla Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (Fumed) oraz Wydział Nauk o Zdrowiu UM w Łodzi.
Głównym sponsorem było Stowarzyszenie Dietetyki Medycznej (SDM). Tematyka Konferencji obejmowała dwie rozległe grupy zagadnień, tj. żywienia w chorobach neurologicznych i żywności w medycynie, które przeplatały się w trakcie obu dni obrad w postaci prezentowanych prac przeglądowych bądź oryginalnych. Sesję plenarną uzupełniała zorganizowana na miejscu sesja posterowa. Wykłady pierwszego dnia konferencji obejmowały: problemy żywieniowe w chorobach otępiennych, a także w chorobie Alzheimera, znaczenie diety ketogennej w chorobach neurologicznych, problemy niedożywienia w chorobie Parkinsona, wartość odżywczą i zdrowotną awokado, rolę magnezu w patogenezie i leczeniu migreny oraz wpływ diety na patogenezę stwardnienia rozsianego. Z kolei w części popołudniowej przedstawiono 9 doniesień zawierających wyniki badań własnych dotyczących m.in. otyłości ciężarnej (bardzo istotnego problemu dla przyszłych matek), roli nowej adipokiny (glypicanu-4) w stymulowaniu receptora insuliny, pomiaru obwodu szyi jako wskaźnika oceny stanu zdrowia, diety wegetariańskiej w ciąży, roli dietoterapii w zespole Pradera-Williego czy sarkoidozie. Inni autorzy podjęli sią analizy ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych w związku ze zwiększonym spożyciem jaj, a także problemem interakcji pomiędzy suplementami, żywnością i lekami, co w dobie nadmiaru dostępnych w aptekach suplementów diety ma bardzo istotne znaczenie.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 2/2017
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii