Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - Medycyna Rodzinna 2/2001, s. 88-89
Kamil Hozyasz
Dieta – klucz do zdrowia
Diet – a way to the health
z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Andrzej Milanowski
Summary
Current opinions on recommended diet are presented. The role of cow´s milk products and indications for plant-based diet are also referred to.
Badania epidemiologiczne przeprowadzone w różnych rejonach geograficznych pozwoliły zaobserwować, że choroby społeczne, jak nowotwory, choroba niedokrwienna serca, przewlekłe obturacje oskrzeli czy miażdżyca naczyń mózgowych występują ze zmiennym nasileniem. Styl życia często determinuje ryzyko wystąpienia danej choroby. Ważne jest między innymi to, co składa się na naszą dietę.
Tabela. Główne przyczyny zgonów z powodu nowotworów w USA, dane za rok 1999.
Nowotwory i żywieniowe czynniki ryzyka% ogółu
rak jelita grubego, gruczołów piersiowych, trzustki, stercza, jajników, endometrium / dieta bogatotłuszczowa, posiłki smażone, mała podaż błonnika, warzyw i owoców oraz niskie spożycie herbaty35
rak żołądka / dieta wysokosolna, marynaty, mała podaż warzyw i owoców oraz niskie spożycie herbaty2-3
rak jamy ustnej, przełyku i trzustki / alkohol i palenie papierosów6
rak przełyku, wątroby / alkohol3
Otyłość jest poważnym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

19

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

49

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. Grundman M.: Vitamin E and Alzheimer disease: the basis for additional clinical trials. Am J Clin Nutr 2000, 71: 630S-636S. 2. Stanley L.L., Mazier M.J.P.: Potential explanations for the French Paradox, Nutrition Research 1999,19: 3-16. 3. Weisburger J.H.: Eat to live, not live to eat. Nutrition 2000, 16: 767-773.
Medycyna Rodzinna 2/2001
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna