Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Postępy Fitoterapii 3/2014, s. 189-190
Prof. dr hab. Bogdan Kędzia
Nowości bibliograficzne



Hipotensyjne właściwości α-terpineolu
Barroso-Sabino C.K., Ferreira-Filho E.S., Mendes M.B. i wsp.: Cardiovascular effects induced by α-terpineol in hypertensive rats. Flav. Fragr. J. 2013, 28, 333-339
α-Terpineol jest monoterpenem występującym w wielu roślinach leczniczych. Stosunkowo duże ilości tego związku zawierają olejki eteryczne z lebiodki pospolitej (oregano, Origanum vulgare L.) i bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.).
Badania nad hipotensyjnym działaniem α-terpineolu przeprowadzono na szczurach z doświadczalnym nadciśnieniem wywołanym za pomocą estru metylowego nitro L-argininy. α-Terpineol podawano zwierzętom drogą pokarmową raz dziennie w dawkach 25, 50 i 100 mg/kg m.c. Ciśnienie tętnicze mierzono na przestrzeni 30-240 min.
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że α-terpineol we wszystkich zastosowanych dawkach obniżał ciśnienie tętnicze krwi u szczurów po 180 min odpowiednio o 17, 36 i 38%. Ponadto wykazano, że związek ten powodował rozkurcz tętnicy krezkowej w stężeniu 15 mg/kg m.c. o 58% i w stężeniu 150 mg/kg m.c. o 73%. Badania biochemiczne wskazują, że α-terpineol wpływał także na aktywność enzymów przeciwutleniających, a mianowicie obniżał o 12% poziom peroksydazy glutationowej i podwyższał o 13% poziom katalazy w surowicy krwi szczurów.
Powyższe badania wskazują na hipotensyjne działanie α-terpineolu u zwierząt doświadczalnych. Mechanizm tego działania polega prawdopodobnie na rozkurczu śródbłonka naczyń krwionośnych oraz na odbudowie aktywności enzymów przeciwutleniających.
Karczochy ochraniają przed zatruciem ołowiem
Heidarian E., Rafieian-Kopaei M.: Protective effect of artichoke (Cynara scolymus) leaf extract against lead toxicity in rat. Pharm. Biol. 2013, 51(9),1104-1109.
Karczochy (Cynara scolymus L.) znane są przede wszystkim ze swojego działania hiperlipidemicznego. Z nielicznych publikacji wynika, że odznaczają się one także usuwaniem ołowiu z organizmu zwierząt doświadczalnych.

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Postępy Fitoterapii 3/2014
Strona internetowa czasopisma Postępy Fitoterapii