Postępy Fitoterapii 2/2001

Spis treści / Contents

Znaczenie ziół w terapii i dietetyce*
The significance of herbs in therapy and dietetics*
Jerzy Lutomski - s. 3-8
Usprawnienia dietetyczne procesów metabolicznych. Co to są fitaminy?*
The dietetic facilities of metabolic process. What the fitamins are?
Jan Hasik - s. 9-11
Korzeń hakorośli (Harpagophyti radix) – roślinny lek
Harpagophyti radix as an antiinflammatory and antiarthritic agent
Barbara Klimek - s. 12-14
Maca – żywność energetyzująca czy lek?
Maca – energizing food or medicine?
Jerzy Lutomski - s. 15-17
Lepiężnik różowy w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc
The purple butterbur in the therapy of asthma and morbus obturativus chronicus pulmonum
Grzegorz Zioło - s. 18-23
Lecznicze zastosowanie oleju rokitnikowego
Marek Cybula, Maciej Wszelaki - s. 24
„Klarin” – na lepsze widzenie
Jerzy Lutomski - s. 25-27
Nowości bibliograficzne
Bogdan Kędzia - s. 32-34
Międzynarodowe Targi Zielarskie INTERHERBA 2001
Elżbieta Kralkowska-Mielcarek - s. 37-38
Z życia Sekcji Fitoterapii PTL
Bogdan Kędzia - s. 40-41