Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Zastanawiasz się, jak wydać pracę doktorską, habilitacyjną lub monografię? Chcesz dokonać zmian w stylistyce i interpunkcji tekstu naukowego? Nic prostszego! Zaufaj Wydawnictwu Borgis – wydawcy renomowanych książek i czasopism medycznych. Zapewniamy przede wszystkim profesjonalne wsparcie w przygotowaniu pracy, opracowanie dokumentacji oraz druk pracy doktorskiej, magisterskiej, habilitacyjnej. Dzięki nam nie będziesz musiał zajmować się projektowaniem okładki oraz typografią książki.

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu tutaj
© Borgis - New Medicine 4/2010, s. 160-162
*Sylwia Merkiel, Wojciech Chalcarz
Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 5. Preparing meals
Food and Nutrition Department of the Eugeniusz Piasecki
University School of Physical Education in Poznan
Head of the Department: dr hab. Wojciech Chalcarz, prof. nadzw. AWF
Summary
The aim of this study was to assess knowledge on preparing meals in the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity.
The questionnaires on the knowledge about preparing meals were filled in by 84 women who were employed in eight preschools in Nowy Sącz and the vicinity. We used the SPSS 12.0 PL for Windows computer programme to carry out the statistical analysis. The studied population?s answers were analysed according to education.Education had statistically significant influence on the question which required answer whether vegetable stock should be thrown away. The highest percentage of women with secondary education, 97.0%, knew that vegetable stock should not be thrown away. The percentage of correct answers to this question was 90.0% in the staff with higher education and only 66.7% in the staff with vocational education.
The level of knowledge on preparing meals in the studied preschool staff was low, particularly in the staff with vocational education whose duties in the preschool included serving and preparing meals for children. It is highly recommended to work out and implement educational programmes aimed at increasing the level of nutritional knowledge in preschool staff, especially those who plan and prepare meals for children, and to publish popular science books and audiovisual educational aids on nutrition.
INTRODUCTION
Knowledge on the principles of preparing meals is of vital importance to preparing meals by the preschool staff because it not only protects the meals from contamination but also helps to maintain the highest nutritional value of the meals. Few studies published so far have focused on this area of nutritional knowledge in preschool staff (1) and preschoolers? parents (2, 3). Those studies showed the need to improve knowledge on preparing meals in the studied populations.
AIM
The aim of this study was to assess knowledge on preparing meals in the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity.
MATERIAL AND METHODS
The questionnaires on the knowledge about preparing meals were filled in by the staff from eight preschools in Nowy Sącz and the vicinity. The studied population of 84 women included 47 preschool teachers, 14 teacher?s assistants, 9 cook?s assistants, 7 cooks, two area specialists and one purchasing manager.
The questionnaire was comprised of 17 questions: 2 questions on storing food, 4 questions on rinsing foods and 11 questions on cooking. We used similar questionnaire in our previous study on parents of preschool children from Pabianice (2) and from Nowy Sącz and the vicinity (3). Some of these questions were also used in the study on preschool staff from Pabianice (1).
Detailed characteristics of the studied population was published in our previous article (4).
We used the SPSS 12.0 PL for Windows computer programme to carry out the statistical analysis. The studied population?s answers were analysed according to education. Qualitative variables were presented in contingency tables. Statistical significance was determined using Pearson?s chi-square test, except for the variables with more than 20% of cells with an expected frequency of less than five. In this case, the Kruskal-Wallis H test was used. The level of significance was set at p ? 0.05.
RESULTS

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.

Płatny dostęp tylko do jednego, POWYŻSZEGO artykułu w Czytelni Medycznej
(uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony)

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem , należy wprowadzić kod:

Kod (cena 19 zł za 7 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

 

 

Płatny dostęp do wszystkich zasobów Czytelni Medycznej

Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu wraz z piśmiennictwem oraz WSZYSTKICH około 7000 artykułów Czytelni, należy wprowadzić kod:

Kod (cena 49 zł za 30 dni dostępu) mogą Państwo uzyskać, przechodząc na tę stronę.
Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.

otrzymano: 2010-11-10
zaakceptowano do druku: 2010-12-15

Adres do korespondencji:
*Sylwia Merkiel
Zakład Żywności i Żywienia
Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu
ul. Droga Dębińska 7, 61-555 Poznań
tel.: +48 61 835 52 87
e-mail: sylwiamerkiel@awf.poznan.pl

New Medicine 4/2010
Strona internetowa czasopisma New Medicine