Ponad 7000 publikacji medycznych!
Statystyki za 2021 rok:
odsłony: 8 805 378
Artykuły w Czytelni Medycznej o SARS-CoV-2/Covid-19

Poniżej zamieściliśmy fragment artykułu. Informacja nt. dostępu do pełnej treści artykułu
© Borgis - Medycyna Rodzinna 1/2018, s. 48-52 | DOI: 10.25121/MR.2018.21.1.48
Dominika Kopczyńska, Sylwia Klasik-Ciszewska, Katarzyna Duda-Grychtoł
Produkty pszczele w pielęgnacji skóry
Bee products in skin care
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Summary
Bee products were already used in ancient Egypt, Greece, Rome. They were used not only as food, improving taste and consistency, but also as medicinal preparations. Skin care with honey was very well known to Cleopatra. Honey is a source of active substances with rejuvenating, anti-wrinkle and nutritional effects. Today we know there are many more uses of bee products than ever before. The most common in natural medicine and cosmetology are honey, beeswax, bee pollen, royal jelly, propolis and bee venom, which is compared to the currently used botox. Due to its rich chemical composition, these honey products are widely used in both natural medicine and cosmetology. They can be an excellent drug as well as a cosmetic. They are used for the production of cosmetics for every kind of skin and body parts. They are used in home care as well in the beauty salons. Unfortunately, their use is also subject to certain risks of side effects, allergies, and there are contraindications to their use.



Wprowadzenie
Sztuką pszczelarską zajmowano się już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Produkty pszczele były wykorzystywane nie tylko jako artykuły żywnościowe, ale również jako preparaty lecznicze. W dzisiejszych czasach znamy o wiele więcej zastosowań produktów pszczelich niż kiedyś. Dzięki licznym testom i badaniom produkty wytwarzane przez pszczoły zaczęto stosować nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetologii. Tak szerokie zastosowanie produkty pszczele zawdzięczają swoim licznym substancjom aktywnym. Dzięki nim wykazują szerokie spektrum działania zarówno w aspekcie dietetycznym, leczniczym, jak i pielęgnacyjnym (kosmetycznym) (1).
Dziedziną nauki zajmującą się wykorzystaniem produktów pszczelich jest apiterapia. Tematem zainteresowania apiterapii jest pielęgnacja i leczenie różnych schorzeń produktami wytworzonymi przez pszczoły (1).
Miód
Niezwykle mało jest produktów naturalnych, które tak skutecznie działają jak miód. Ze względu na swoje bogate właściwości znakomicie sprawdza się w różnego rodzaju kosmetykach. Używa się go do balsamów do ciała, pomadek do ust czy odżywek i szamponów do włosów. Aczkolwiek, głównie stosuje się miód w pielęgnacji skóry, m.in. do produkcji: kremów, toników, maseczek czy ser (2, 3).
Właściwości miodu
Węglowodany zawarte w miodzie wykazują silne działanie nawilżające skórę. Glukoza ogranicza dyfuzję i zapobiega odparowywaniu wody z naskórka. Wpływa to na lepsze nawilżenie. Kwas glukonowy i jabłkowy, podobnie jak węglowodany i witamina A, poprawiają nawilżenie skóry. Kwas jabłkowy delikatnie rozjaśnia plamy pigmentacyjne. Dzięki białkom, miód ma działanie napinające i spłycające zmarszczki. Witamin w miodzie jest stosunkowo niewiele, lecz przy regularnym stosowaniu mogą one korzystnie wpłynąć na stan skóry. Najwięcej w miodzie znajduje się witamin z grupy B. Największą wartość mają witaminy B3, B5 i B9. Witamina B3 odpowiada za ograniczenie wydzielania sebum. Poprawia koloryt skóry i chroni naskórek przed utratą wody. Witamina B5 działa silnie nawilżająco i ochronnie, dlatego też miód często nakłada się na popękane usta. Zapewnia również szybsze gojenie się urazów skóry i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Witamina B9 opóźnia procesy starzenia skóry, hamuje procesy degradacji komórek, co po raz kolejny skłania do używania miodu przy zabiegach przeciwstarzeniowych. Kolejną istotną witaminą występującą w miodzie jest witamina C. Dzięki niej miód można stosować również przy cerach naczyniowych, ponieważ witamina ta uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a przy tym lekko rozjaśnia koloryt skóry. Witamina E wzmacnia barierę naskórka, zapobiega działaniu wolnych rodników i poprawia kondycję skóry. Dzięki działaniu osmozy, miód wywołuje nasilony przepływ krwi w skórze, przez co żywe tkanki są lepiej odżywione. W ten sposób zmarszczki ulegają spłyceniu, a skóra jest lepiej dotleniona i sprężysta (3-5).
Od dawien dawna ludzie stosowali miód w celach leczniczych. Używano go do oczyszczania ran i leczenia oparzeń. Miód wykazuje właściwości antybiotyczne wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Działa również na laseczki wąglika, prątki gruźlicy czy chorobotwórcze grzyby drożdżoidalne. Miód w medycynie ludowej stosowało się do oczyszczania zabrudzonych, ropiejących i owrzodzonych uszkodzeń skóry. Wspomaga leczenie różnego rodzaju chorób narządów wewnętrznych czy infekcji skórnych. Produkt ten wykazuje także silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dodatkowo stosuje się go w leczeniu bardzo specyficznych chorób dermatologicznych, takich jak owrzodzenia cukrzycowe stóp i zgorzel Fourniera (2, 6-8).
Pyłek pszczeli
Właściwości pielęgnacyjne pyłku pszczelego były znane już w zamierzchłych czasach. Pyłek kwiatowy wykazuje różne działania, ponieważ może być pozyskiwany z wielu gatunków roślin, a każda roślina ma swoje określone, różnorodne działanie. Pyłek pszczeli przede wszystkim działa przeciwzapalnie, odnawiająco i przeciwzmarszczkowo. W kosmetologii stosowany jest do produkcji różnego rodzaju preparatów kosmetycznych, m.in.: kremów, ser, balsamów czy szamponów (9, 10).
Właściwości pyłku
Glukoza w pyłku pszczelim odpowiada za zaopatrzenie tkanek w energię i zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka. Fruktoza działa silnie nawilżająco na skórę, a sacharoza – oczyszczająco. Metionina reguluje proces keratynizacji naskórka, włosów i paznokci. Hamuje wydzielanie sebum i działa przeciwzapalnie. Kolejnym aminokwasem, który występuje w pyłku pszczelim, jest lizyna, odpowiadająca za nawilżenie. W pyłku pszczelim jest wiele witamin. Witamina A odpowiada za regenerację tkanek nabłonkowych. Działa również przeciwzmarszczkowo. Witamina B1 ma właściwości przeciwświądowe, natomiast B2 łagodzi stany zapalne m.in. w trądziku i innych chorobach łojotokowych. Witamina PP hamuje uczucie świądu przy takich schorzeniach, jak atopowe zapalenie skóry (AZS), odgrywa ważną rolę także w metabolizmie skóry. Witamina C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i działa rozjaśniająco na skórę. Witamina E zapobiega działaniu wolnych rodników. Działa silnie przeciwstarzeniowo. Kwas linolowy znajdujący się w pyłku pszczelim przeciwdziała utracie wody z naskórka oraz hamuje procesy starzenia. Kwas gamma-linolowy działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i ochronnie na skórę. W pyłku znajdują się również fosfolipidy, które normują pracę gruczołów łojowych oraz działają silnie natłuszczająco i nawilżająco. Cynk wpływa na metabolizm kolagenu, regenerację tkanek, włosów i paznokci. Żelazo, podobnie jak cynk, wspomaga syntezę włókien kolagenowych, odpowiada za regenerację naskórka i skóry właściwej (11-15).

Powyżej zamieściliśmy fragment artykułu, do którego możesz uzyskać pełny dostęp.
Mam kod dostępu
  • Aby uzyskać płatny dostęp do pełnej treści powyższego artykułu albo wszystkich artykułów (w zależności od wybranej opcji), należy wprowadzić kod.
  • Wprowadzając kod, akceptują Państwo treść Regulaminu oraz potwierdzają zapoznanie się z nim.
  • Aby kupić kod proszę skorzystać z jednej z poniższych opcji.

Opcja #1

24

Wybieram
  • dostęp do tego artykułu
  • dostęp na 7 dni

uzyskany kod musi być wprowadzony na stronie artykułu, do którego został wykupiony

Opcja #2

59

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 30 dni
  • najpopularniejsza opcja

Opcja #3

119

Wybieram
  • dostęp do tego i pozostałych ponad 7000 artykułów
  • dostęp na 90 dni
  • oszczędzasz 28 zł
Piśmiennictwo
1. Gala J: Apiterapia dzisiaj. Kalendarz pszczelarski 2000; 1: 132-147.
2. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Leczenie miodem. PZP, Warszawa 1998: 7, 11, 31-34, 40.
3. Jabłońska-Trypuć A, Czerpak R: Surowce kosmetyczne i ich składniki. MedPharm Polska, Wrocław 2008: 63-65, 101, 127-144.
4. Śliwińska A, Bazylak G: Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Bromat Chem Toksykol 2011; 3: 784-791.
5. Marwicka J, Gałuszka R, Gałuszka G et al.: Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w diecie i kosmetologii. Kosmetologia Estetyczna 2017; 2: 107-110.
6. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Działanie miodu na drobnoustroje wyizolowane z zakażonych ran. Post Fitoter 2014; 1: 40-43.
7. Bornus L: ABC mistrza pszczelarz. PZP, Warszawa 1998: 68, 74,77, 78, 80.
8. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Produkty pszczele w trudnych do leczenia chorobach dermatologicznych. Borgis, Warszawa 2012: 15-19, 29-33, 36-37, 40, 44-53, 62.
9. Paradowska K, Zielińska A, Krawiec N: Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku. Post Fitoter 2014; 4: 209-215.
10. Kędzia B: Skład chemiczny i adaptogenne działanie pszczelego pyłku kwiatowego. Cz. I. Skład chemiczny. Post Fitoter 2008; 1: 47-58.
11. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania w kosmetyce. Post Fitoter 2016; 17(2): 130-138.
12. Lamer-Zarawska E, Chwała C, Gwadrys A: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013: 280-296.
13. Kruczek A, Stacewicz A, Puc M: Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich. Alergoprofil 2015; 11(2): 41-44.
14. Różański H: Pyłek kwiatowy (pszczeli) – właściwości lecznicze i zastosowanie (online); http://www.rozanski.ch/pylek.htm (data dostępu: 15.11.2016 r.).
15. Komosińska-Vassev K, Olczyk P, Mencner Ł, Olczyk K: Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application. J Evid-Based Complementary Altern Med 2015; 2: 1-6.
16. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Nowe badania nad biologicznymi właściwościami pyłku kwiatowego. Post Fitoter 2012; 1: 48-54.
17. Mi Han S, Hong P, Woo S, Chun S: The beneficial effects of honeybee-venom serum on facial wrinkles in humans. Clin Interv Aging 2015; 10: 1587-1592.
18. Stolecka A, Chalimoniuk M: Cytozolowa fosfolipaza A2 i jej udział w chorobie Parkinsona. Post Biol Komórki 2008; 35: 133-152.
19. Yang J, Lee KS, Kim BY et al.: Anti-fibrinolytic and anti-microbial activites of a serine protease inhibitor from honeybee (Apis cerana) venom. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol 2017; 201: 11-18.
20. You CE, Moon SH, Lee KH et al.: Effects of Emollient Containing Bee Venom on Atopic Dermatitis: A Double-Blinded, Randomized, Base-Controlled, Multicenter Study of 136 Patients. Ann Dermatol 2016; 28(5): 593-599.
21. Oršolić N: Bee venom in cancer therapy. Cancer Metastasis Rev 2012; 31: 173-194.
22. Sur B, Lee B, Yeom M et al.: Bee venom acupuncture alleviates trimellitic anhydride-induced atopic dermatitis-like skin lesions in mice. BMC Complement Altern Med 2016; 16: 38.
23. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Wykorzystanie wosku pszczelego w lecznictwie. Cz. 2. Pasieka 2014; 4: 52.
24. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Wykorzystanie wosku pszczelego w lecznictwie. Pasieka 2014; 3: 52.
25. Mieloch M, Arct J, Pytkowska K: Karotenoidy w kosmetyce anti-age. Cabines 2010; 4: 20-23.
26. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Leczenie produktami pszczelimi. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1994: 60-64.
27. Bocho-Janiszewska A, Sikora A, Rajewski J, Łobodzin P: Zastosowanie mleczka pszczelego w kremach nawilżających. Pol J Cosmetol 2013; 16(4): 314-320.
28. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E: Produkty pszczele w żywieniu i suplementacji diety. Post Fitoter 2006; 4: 213-222.
29. Celik K, Asgun HF: Apiterapia, zdrowie i leczenie, które zawdzięczamy pszczołom. Materiały szkoleniowe opracowane w ramach projektu. Apiterapia 2014: 45-59.
otrzymano: 2018-01-25
zaakceptowano do druku: 2018-02-15

Adres do korespondencji:
Sylwia Klasik-Ciszewska
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
tel.: +48 604-666-765
sylwiakciszewska@gmail.com

Medycyna Rodzinna 1/2018
Strona internetowa czasopisma Medycyna Rodzinna